IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Jaguar Land Rover губи германския си лидер

След 10 години в компанията Ралф Шпет се оттегля от поста на изпълнителен директор

16:07 | 30.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Elisabeth Behrmann/Bloomberg</em></p>

Снимка: Elisabeth Behrmann/Bloomberg

Германският автомобилен мениджър Ралф Шпет направи това, което едва ли някой би повярвал, че е възможно. Той направи Jaguar Land Rover (JLR) отново печеливша компания. Под егидата на индийския автомобилен гигант Tata той превърна производителя на спортни автомобили и специалиста по офроуд превозни средства в успешна премиум компания. След десет години в редиците й обаче сега той е напът да се сбогува с нея.

Шпет планира да се оттегли от върха на Jaguar Land Rover през септември. Групата потвърди в четвъртък по-ранен материал на Financial Times. Шпет ще остане в компанията като консултант и ще продължи да заседава в Съвета на директорите на Tata, заяви Натараджан Чандрасекаран, председател на компанията майка Tata.

„Бих искал да благодаря на Ралф за страстната му ангажираност през последните десет години", казва Чандрасекаран в официално изявление. Вече бил създаден комитет, който да намери наследник на Шпет през следващите месеци. „Лично аз с нетърпение очаквам новите предизвикателства“, обясни самият Шпет в съобщението на компанията.

Това означава и края на една ера за Jaguar Land Rover. Шпет заема поста си през 2010 г., две години след като британските марки бяха поети от индийската група Tata. Бившият мениджър на BMW се фокусира върху последователно леката конструкция и глобалното позициониране, като по този начин осигури успеха на марките.

Наскоро обаче Jaguar Land Rover се сблъска с много трудности: продажбите в Китай значително намаляха, дизеловата криза удари тежко марката, но преди всичко предстоящият Brexit вероятно ще бъде голямо предизвикателство за двете британски марки.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още