IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Jaguar Land-Rover и Rolls-Royce с рекордни продажби през 2016 г.

Ръстът в продажбите отразява подобрението в световния пазар на луксозни стоки като цяло

10:40 | 09.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Jaguar Land-Rover (JLR) и Rolls-Royce Motor Cars отчетоха по-големи продажби през 2016 г. , съобщава BBC.

Rolls-Royce е продал 4 011 автомобила през миналата година, което представлява 6% увеличение спрямо предходната година, както и вторият рекорд по продажби в 113-годишната история на марката.

В същото време Jaguar Land-Rover е продал рекордните 583 312 автомобила през 2016 г., като броят им е с 20% по-голям в сравнение с 2015 г. Повишението в продажбите се дължи отчасти на силното търсене на новия по-висок и по-луксозен клас модели – F-PACE.

Продажбите на луксозните Jaguar модели са нараснали със 77% през миналата година до 148 730 коли.

Изпълнителният директор на JLR Ралф Спет заяви миналата година, че компанията иска да удвои производството от 500 хил. на един милион автомобила годишно, но подчерта, че това зависи от правителствената подкрепа.

От своя страна, изпълнителният директор на Rolls-Royce Торстен Мюлер-Отвос обясни пред BBC, че ръстът в продажбите отразява подобрението в световния пазар на луксозни стоки като цяло.

Луксозният автомобилен производител, собственост на BMW, се радва на рекордни продажби в САЩ. Япония, Великобритания и Германия. Единственият пазар, където условията бяха трудни през изминалата година, е Близкият изток. „Там потребителското търсене на луксозни стоки беше под натиска на икономическата и политическата несигурност“, заяви Мюлер-Отвос.

Rolls-Royce също така потвърди плановете си да разшири своя технологичен и логистичен център в Богнър Реджис, намиращ се в близост до производствения хъб в Гудууд, Западен Съсекс, през 2017 г. с близо 10 хил. квадратни метра, за да отговори на нарастващото търсене.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още