IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Jaguar Land Rover се обединява с Nvidia за разработване на автономни технологии

Компаниите ще си сътрудничат в създаването на компютърни мозъци и нервни системи за моделите на Jaguar и Land Rover, които ще се появят на пазара след 2025 г.

12:55 | 17.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британският автомобилен концерн Jaguar Land Rover и американската технологична компания Nvidia обявиха, че ще си сътрудничат за разработването на компютърни мозъци и нервни системи за моделите на Jaguar и Land Rover, които ще се появят на пазара от 2025 г. нататък, съобщава Ройтерс. 

Двете компании не разкриват подробности относно финансовите условия. Сътрудничеството е голяма победа за Nvidia, която все повече се фокусира върху разширяване на своя бизнес в рамките на автомобилната индустрия, диверсифицирайки приходите си, които в момента идват основно от индустрията на компютърните игри, изкуствения интелект, чиповете и софтуера.

За Jaguar Land Rover партньорството с Nvidia му дава възможност да работи с финансово обезпечен съюзник, докато се опитва да настигне Tesla Inc. и някои от най-големите традиционни автомобилни производители в битката за налагане на електрическата мобилност.

„Вече може да ускорим интегрирането на софтуера в нашите автомобили“, изтъква по време на конферентен разговор Франсоа Доса, директор „Стратегия“ в JLR.

Работейки с инженерите на Nvidia, британският концерн планира да разработи превозни средства, които могат да се движат без намесата на водача при определени условия, да паркират автономно и да предоставят повече информация и софтуерни функции на шофьорите. Новите модели Jaguar ще могат да бъдат надграждани, подобно на превозните средства на Tesla.

JLR заяви, че ще използва технологията на Nvidia за симулации, използвани за обучение на автономни превозни средства.

Освен с Nvidia JLR има споразумение и с Waymo, звеното за автономни технологии на Alphabet Inc., за внедряване на функции за самоуправление.

Според Доса сътрудничеството на Waymo е ограничено до електрическия SUV Jaguar I-PACE, докато съюзът на Nvidia обхваща всички модели Jaguar и Land Rover, които ще бъдат пуснати на пазара от 2025 г. нататък.

Технологията на Nvidia ще действа като мозък и нервна система за превозните средства на JLR, заяви вицепрезидентът на Nvidia, отговарящ за автомобилните технологии, Дани Шапиро.

Миналия месец Nvidia обяви сделки с няколко китайски марки електрически превозни средства. По-рано в сряда Nvidia обяви силен финансов отчет, като приходите през четвъртото тримесечие, което приключи в края на януари, нараснаха с 53% до почти 7,6 млрд. долара. Крайният резултат е печалба в размер на 3 млрд. долара, което е повече от двукратен ръст в сравнение със същия период на миналата година. За изминалата фискална година Nvidia отчете приходи от продажби в размер на 26,9 млрд. долара (ръст от 61%) и нетна печалба от 9,7 млрд. долара (ръст от 125%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още