IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Jaguar Land Rover ще произвежда електромобили във Великобритания

Концернът подчерта необходимостта от поддържането на свободна търговия с ЕС, изразявайки своите опасения относно хаоса около Brexit

14:42 | 05.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Автомобилният концерн Jaguar Land Rover (JLR) планира да направи сериозна инвестиция в производството на електромобили във Великобритания в опит на правителството и автомобилната индустрия да стимулират сектора, разтърсван от притеснения за хаоса около Brexit и спада в продажбите на дизелови коли, съобщава Ройтерс.

Най-големият автомобилен производител във Великобритания, чийто дял при продажбите на автомобили в страната за 2018 г. достигна 30%, ще започне производството на широка гама от електрически превозни средства в своя завод в Касъл Бромич, Централна Англия, стартирайки със своя Jaguar XJ. 

“Бъдещето на мобилността е електрическа и, като визионерска британска компания, ние сме готови да направим следващото поколение нисковъглеродни превозни средства във Обединеното кралство“, заяви изпълнителният директор на концерна Ралф Спет.

Планът на компанията дава надежда за автомобилния сектор на Великобритания, който вече беше ударен от решението на Honda и Ford да затворят своите производствени центрове заради проблемите около Brexit.

JLR подчертава опасностите от евентуално излизане от ЕС без споразумение и нуждата от поддържането на безмитна търговия с блока, отразявайки опасеният от останалите представители на индустрията, свързани с производството, което може да бъде засегнато от мита и допълнителна бюрокрация.

Компанията е сключила сделка с работниците от Касъл Бромич, които преминават от от петдневна на четиридневна работна седмица, запазвайки броя на работните часове, необходими за ефективната работа на завода.

Три от четирите европейски производствени центрове на JLR се намират на територията на Великобритания, което я прави силно зависима от Brexit.

Единственият ѝ континентален завод се намира в Словакия. Той беше открит през 2018 г., като неговият капацитет все още се увеличава с цел производството на допълнителен набор от модели.

„Правим тази инвестиция, защото продължаващата неяснота около Brexit ни остави без избор, трябваше да действаме в името на нашите служители и нашия бизнес“, посочват от компанията.

И двамата кандидати за поста на премиера Тереза Мей – Борис Джонсън и Джереми Хънт, вече заявиха, че са готови да изкарат Великобритания от ЕС на 31 октомври и без постигнато споразумение с Брюксел.

Според защитниците на Brexit Германия ще направи всичко възможно, за да защити свободната търговия с Великобритания, тъй като най-силната икономика в Европа изнася стотици хиляди автомобили в посока Острова всяка година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още