IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Continental бе замесен в международния спор между Китай и Литва

Третият по големина автомобилен поддоставчик в света има фабрика за електронни компоненти в Каунас

18:05 | 17.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

 Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германският автомобилен поддоставчик Continental се оказа изненадващо въвлечен в спора на Китай с Литва по тайванския въпрос. Народната република е поискала от базираната в Хановер корпорация да спре да използва компоненти, произведени в члена на ЕС Литва, предава Ройтерс, позовавайки се на двама души, запознати с въпроса. „Continental получава заплашителни сигнали, че доставките от литовската фабрика за Китай вече няма да бъдат разрешени“, казва един от лицата.

Третият по големина автомобилен поддоставчик в света, който произвежда електронни компоненти в завода си в Каунас, на 100 км западно от литовската столица Вилнюс, отказва да коментира, темата позовавайки се на напрегнатата политическа ситуация.

Китайското външно министерство отрече да е оказвало натиск върху мултинационални компании да не използват продукти, произведени в Литва. Въпреки това то разкритикува Литва за отношението ѝ към Тайван. Китайските компании пък вече не смятали Литва за надежден партньор. С признаването на Тайван като отделна държава европейската членка се намесвала във вътрешните работи и сериозно нарушавала основните интереси на Китай, заяви говорител на външното министерство.

Според литовски бизнес асоциации Китай блокира вноса на стоки от страната. Предисторията е изострянето на спора относно решението на балтийската държава да позволи на Тайван да открие фактическо посолство. Китай смята острова за част от Народната република.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ganyo
преди 2 години
Ами то разрешението на казуса е логично - всички страни в ЕС едновременно признават Тайван!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още