IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се възползваме от възхода в пазара на електромобили?

Инвеститорите могат да влагат директно чрез закупуване на акции на компаниите, но има и алтернативни начини

07:25 | 10.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Много правителства по света обещаха милиони евро бюджет за финансиране развитието и производството на електромобили и електрически превозни средства. Например правителството на Великобритания показа сериозна ангажираност към електромобилите в есенния бюджет, като обеща милиони британски паунда за тяхното развитие.

Броят на движещите се електромобили по пътищата на света се увеличи до около 2 млн. през 2016 година, показват данните на Международната агенция по енергетика.

В резултат на това прогнозите са търсенето на електромобили да се ускори драматично през следващите няколко десетилетия. ОПЕК преразгледа прогнозата си до 266 милиона електрически автомобили през 2040 г., което е почти шест пъти повече от предходната оценка за 46 млн. броя.

Все повече електрически модели са налични на пазара. Производителят на електромобили Tesla навлезе още по-дълбоко на масовия пазар с пускането на новия си седан Model 3. Автомобилът е с диапазон от 220 мили (354 километра) и разполага с един тъчскрийн панел. Вече има над половин милион предварителни резервации за него.

Volvo обяви плановете си да произвежда изцяло електрически или хибридни автомобили след 2019 година. Това бе цитирано като началото на края на доминацията на двигателите с вътрешно горене в моторния транспорт. Няколко други големи производители на автомобили, включително Renault-Nissan, BMW и Volkswagen, обявиха плановете си да разширят производството си на електромобили.

Как да се възползваме от възхода в пазара на електромобили?

Инвеститорите могат да инвестират директно чрез закупуване на акции на компаниите, които произвеждат електромобили. Но не забравяйте, че съществуват специфични рискове при инвестирането в отделни компании.

Друга възможност да се възползвате от възхода на пазара на електромобили са борсово търгуваните фондове (ETF-и). Това са пасивни инвестиции, които могат да се търгуват в реално време точно като акциите. Стойността на ETF-ите ще падне и ще се повиши в съответствие със суровините или пазарите, които те следват.

Съвсем наскоро от Admiral Markets увеличиха предлаганите от тях финансови инструменти с 306 нови CFD-та върху ETF-и и 177 нови ETF-и.

За да получите повече информация как да инвестирате в постоянно нарастващия пазар на електромобили и кои са водещите компании в този отрасъл, посетете щанда на Admiral Markets на Electro Mobility Expo 2018 от 13 до 16 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още