IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Mercedes-Benz затъна в Тибет?

Германският концерн бе принуден да се извини официално на китайския народ за цитат от Далай Лама

15:35 | 07.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен концерн Mercedes-Benz бе принуден да се извини официално на китайския народ за това, че използва цитат от Далай Лама в свой пост в Instagram, предава Automedia.bg.   

В акаунта на марката в понеделник се появи цитат от тибетския духовен лидер, който гласи "Гледай на ситуациите от различни ъгли, защото това ще те направи по-отворен". Безобидното уж изречение обаче предизвика светкавичната реакция на хиляди китайци. Далай Лама, който се ползва с подчертани симпатии в почти всички други страни по света, е смятан в Китай за опасен сепаратист. 


Духовникът избяга от Тибет в Индия през 1959 г., след като организираното въстание срещу китайската власт в родината му се провали. Оттогава Далай Лама живее в изгнание, като междувременно получи Нобеловата награда за мир. 

"Ще предприемем стъпки да задълбочим нашето разбиране на китайската култура и китайските ценности, като това се отнася и за международния ни екип, за да гарантираме, че подобно нещо няма да се случи повторно", се казва в изявлението на Daimler, компанията майка на Mercedes. 
Mercedes се извини на китайския народ
През последното десетилетие Китай се превърна в най-големия автомобилен пазар в света и е ключов за компании като Mercedes. В същото време властите в Пекин са все по-склонни да наказват западните фирми за някои дребни нетактичности. Преди месец например на санкции бяха подложени текстилният гигант Zara и авиокомпанията Delta, само защото в системите за търсене на сайтовете си са посочили Тайван като отделна държава. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още