IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме от революционното ново Audi e-tron GT

Седмица преди премиерата главният дизайнер Марк Лихте хвърля светлина върху модела

15:07 | 01.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

 „Най-красивата кола, която някога съм създавал“. Марк Лихте, главният дизайнер на Audi, каза тези думи по адрес на прототипа Audi e-tron GT още при представянето му в Лос Анджелис през 2018 г.

Сега смелият концепт вече се е превърнал в сериен автомобил, чието производство започна в Некарсулм, и който ще бъде официално представен пред света само след седмица, на 9 февруари. По този повод Лихте отговори на някои въпроси за новия електрически модел.

Още ли ви вълнуват такива премиери след 7 години като главен дизайнер?

Марк Лихте: Световната премиера е вълшебен миг. Не само за мен лично, но и за целия екип по дизайна на Audi. Представянето на нова кола е кулминацията на процес, който обикновено отнема четири години. Това е дълъг път, който включва сериозна работа, много дискусии и, понякога, доста трудни решения. Но в края сме горди да покажем резултата от колективните си усилия.

С думите си за концепта доста вдигнахте летвата за серийната кола. Какво я отличава?

Марк Лихте: Добрият дизайн се постига, когато продуктът е едновременно естетичен и функционален, и когато се превърне в неразделна част от цялостното преживяване. Основата на естетиката се крие в пропорциите: къси надвеси и дълго междуосие, комбинирани с изчистено купе върху могъщо шаси. Мисля, че e-tron GT покрива всички тези изисквания.

Прибързано ли ще е да го обявим за новата икона в дизайна на Audi?

Марк Лихте: Да, без съмнение. В края на краищата не може да създадеш икона върху скицника за рисуване. Една кола трябва да си извоюва това признание на пътя - в свръхстимулирана среда, която създава стремеж към ориентация. Истинските икони в дизайна притежават нещо, което се разпознава много лесно. Ето пример: нужни са само три линии, за да характеризираш безпогрешно Volkswagen Beetle или Porsche 911. Тези коли предизвикват съвсем ясно отношение.

Целия анализ четете тук!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още