IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво не трябва да се прави с автомобила през зимата

Това е най-тежкият сезон не само за хората, но и за колите

17:53 | 02.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Астрономическата зима още не е настъпила, но снегът и студът вече дойдоха. И най-вероятно няма да си тръгнат през следващите 3-4 месеца. Това е най-тежкият сезон не само за хората, но и за автомобилите. Сутрин трябва да се излиза по-рано, за да се изчисти колата, която може и да не се отвори или пък да не запали. Ето няколко съвета за неща, които не бива да се правят с автомобила в студа.

Заливане на ключалката с гореща вода

Да залееш замръзналата ключалка на автомобила с гореща вода е доста глупава идея. Разбира се, ако преди това собственикът на колата не е подготвил известна сума пари за боядисване и за смяна на уплътнения. Факт е, че горещата вода ще разтопи леда, но тя ще попадне върху уплътнителите и върху механизма за заключване. И на следващата сутрин ще се наложи да размразявате и него.

Ползване на течности от типа WD-40

Нищо против WD-40, но това не е панацея. В случая проблемът е, че то премахва не само влагата, но и смазката. Тоест, не само защитава от конденза, но и ускорява износването на триещите се детайли. Така че задължително трябва да се използва в комбинация с нормална смазка.

Махане на снега с чистачките

След всеки снеговалеж по пътищата се появят голям брой шофьори, чийто обзор на пътя е силно ограничен, тъй като не са изчистили изцяло стъклото на автомобила си. Обикновено пред погледа има има амбразура, през която виждат пред себе си, но не и настрани. Те се превръщат в потенциални убийци на пътя, тъй като ги е домързяло по една или друга причина да изчистят колата си преди потегляне.

Продължително въртене на стартера

Ако автомобилът не запали в самото началото, няма никаква логика да се върти упорито стартерът до безкрай. Причината за подобен проблем обикновено е в качеството на горивото и в екологичните норми. Колкото по-висок е „евростандартът” на даден автомобил, толкова по-бедна смес използва той за стартиране на мотора. А това не се отразява добре в студа.

Продължението на материала четете в Automedia.bg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още