Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Какво се случва с изчерпаните батерии на електромобилите?

На този етап няма икономически изгоден метод за рециклиране на литиево-йонните батерии

Какво се случва с изчерпаните батерии на електромобилите?

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарът на литиево-йонните батерии се разширява непрекъснато, но тяхното рециклиране може би ще има нужда от известно подпомагане, пише в анализ Recycling Today. В последните години автомобилната индустрия и електрониката отчитат ръст на инвестициите в иновации и особено в разработване на електрически автомобили.

Новите технологии заместват метали като мед и олово например, които лесно се рециклират и ги заменят с литий, самарий или неодим, които не само, че са редки, но и много трудно се рециклират.

Още по темата

Така всъщност индустрията е изправена пред парадокс - от една страна технологиите намаляват въглеродните емисии - използвайки зелена енергия или намалявайки потреблението на петролни продукти.

Но от друга - батериите и соларните панели, които също се произвеждат от редки елементи, няма да могат превърнати отново в продукти, каквато е идеята на кръговата икономика, а ще бъдат изхвърлени на сметища.

Литиево-йонните батерии се превръщат в допълнителен проблем и поради една проста причина - често потребителите не се сещат да ги изхвърлят в специални контейнери и те се озовават в обикновения боклук. Това води до експлозии и пожари в заводите за преработка на отпадъците и скъпи ремонти.

Но да се върнем към автомобилната индустрия - какво се случва с батериите за електрическите автомобили, които вече са изчерпани? На този етап няма икономически изгоден метод за тяхното рециклиране. Затова и повечето от тези батерии попадат на сметищата или се трансформират в прости евтини уреди, като разходите за това са по-големи от ползите.

Ситуацията с оловото или медта е съвсем различна - рециклирането им е много доходен бизнес, защото при процеса се получава суровина с изходните качества на метала. При лития или другите редки метали това не е така. Нещо повече - при извличането на кобалта например може да се стигне до замърсяване на водите, при други елементи - до изпускане на токсични газове.

Невъзможно е обаче да бъде спряна употребата на тези елементи, докато не бъде разработена технология за усвояването на отпадъците. Ако това се случи, цели индустрии ще фалират.

На този етап и програмите, които насърчават рециклирането на литиево-йонни батерии, колкото и малко да са те, също не дават резултат - хората още хвърлят в боклука непотребните батерии.

През 2030 година се очаква електрическите автомобили да бъдат поне 140 млн., а този бум ще остави към 11 млн. тона използвани батерии, за които все още няма решение как да бъдат унищожавани, допълва The Guardian.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
5
 
5
diogenn до: thehappyroger
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Жалка история! Колко малко хора са разбрали какво им казвате!?
4
 
5
 
4
khao до: Императорът
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
що бе ти можеш да превръщаш изгорелите газове в парфюм ли , че пак павиш тракива смели и неуки изказвания ?
2
 
17
 
3
Lucifer до: thehappyroger
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Ти лично сам за себе си, как се самооценяваш, на какъв етап от еволюционното си развитие си достигнал и доволен ли си от резултата, защото очевидно че за всички останали себеподобни си изключително разочарован???...
10
 
12
 
2
преди 11 месеца
Все още е на нивото на съзнание на австралопитека, само че с телефон в ръка, слушалки в ушите и атомни бомби в мазето. Душите пълни с отпадъци.
9
 
7
 
1
преди 11 месеца
Човечеството въобще не еволюира в нивата си на съзнание и начините си на мислене, вие вярвате, че технологичното развитие е еволюцията, цивилизацията няма нужната мъдрост, за технологиите които развива и това си личи по реалността

Още от Новини
Daimler става още малко по-китайска