IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калифорния е на крачка от комерсиалните пътувания с автономни коли

Важен местен орган даде разрешения на Cruise и Waymo, очаква се още един документ

09:27 | 01.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Калифорнийският орган за моторните превозни средства одобри в четвъртък разрешителните за пускане на пазара на автономни превозни средства на подкрепяната от GM стартираща компания Cruise, и Waymo на Alphabet. Така органът позволява на компаниите да начисляват такси и да получават компенсации за автономни услуги, предлагани на обществеността, като например придвижване, в определени области.

Компаниите все още се нуждаят от одобрение от Калифорнийската комисия за комунални услуги, но вчерашното решение означава, че компаниите са една крачка по-близо до предоставянето на услуги на широката общественост извън програмата си за тестване, предава CNBC.

И двете компании тестват автопаркове от автономни превозни средства в Калифорния с разрешителни, които позволяват безплатно пътуване без шофьор до пътниците в тестови превозни средства.

Съгласно новото разрешение превозните средства на Cruise могат да работят по обществени пътища в определените части на Сан Франциско между 22:00 часа. и 6 часа сутринта, включително при слаб дъжд или слаба мъгла, но не може да надвишават скоростта от 30 мили в час (48 км/час), съобщиха от ведомството. Waymo може да експлоатира своя флот в части от окръзите Сан Франциско и Сан Матео при дъжд или слаба мъгла и ограничение на скоростта до 65 мили в час.

Комерсиализирането на автономните превозни средства се оказа далеч по-голямо предизвикателство, отколкото мнозина прогнозираха дори преди няколко години, но Waymo и Cruise се считат за двама от водещите пионери.

През май Waymo и Cruise и двете компании подадоха молби за разрешителни за започване на таксуване за превозване и доставка. Cruise кандидатства за отпадане на  шофьора за безопасност, докато Waymo бе подала молба с условието в колата да има водач за безопасност, съобщи Ройтерс.

През юни Cruise получи разрешение, което му позволява да предлага пътувания на пътници в тестови превозни средства в Калифорния без наличие на шофьор. Waymo пусна миналия месец тестове със самоуправляващи се автомобили за някои жители на Сан Франциско чрез програма, наречена „Trusted Tester“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още