IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калифорния ще електрифицира всички автобуси до 2029 г.

Щатът прие закон, който предвижда да забрани всички обществени превозни средства с двигатели с вътрешно горене до 2040 г.

11:33 | 05.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Калифорнийската комисия по въздушните ресурси (CARB), която регулира качеството на въздуха в американския щат, прие закон, който ще забрани на компаниите за обществен транспорт да купуват нови превозни средства, работещи на дизел или природен газ, след 2019 г, съобщава Oilprice. 

Планът предвижда след 2040 г. по улиците на Калифорния да се движат единствено автобуси с нулеви емисии.

Все повече общини инвестират в електрическите автобуси и изграждат ефективен автопарк от електрически превозни средства.

Решението на CARB може да намали емисиите въглероден диоксид с 19 млн. метрични тона до 2050 г., което се равнява на премахването от пътищата на 4 млн. превозни средства с двигатели с вътрешно горене.

По-важният въпрос за общините е въздействието на регулацията върху качеството на въздуха на местно равнище и борбата срещу фините прахови частици и нарушаването на озоновия слой.

„Налагането на електрическите автобуси е стъпка към постигане на по-голяма чистота на въздуха“, смята Мери Д. Николс, председател на CARB.

Въпреки че на компаниите за обществен транспорт ще им бъде забранено да закупуват нови дизелови и газови автобуси от 2029 г. нататък, те ще трябва да постигнат въпросната цел постепенно. До 2023 г. една четвърт от закупените автобуси трябва да бъдат електрически, а до 2026 г. общият брой на задвижваните чрез електричество обществени превозни средства трябва да достигне 50% от общия автопарк.

Това редуциране на конвенционалните превозни средства ще започне да оказва влияние и върху петролната индустрия в близкото бъдеще.

В Калифорния има приблизително 12 хил. автобуса по пътищата, като едва 150 от тях са електрически.

По-рано през годината Bloomberg New Energy Finance (BNEF) публикува прогнозата си за електрическите автобуси, според която продажбите на този тип превозни средства ще достигнат 84% от всички продажби на автобуси до 2030 г.

Това е ярък контраст с 28-процентния пазарен дял, който е налице за електрическите автобуси за момента.

Според BNEF още през следващата година тези превозни средства ще имат по-ниски общи разходи спрямо конвенционалните автобуси.

Новото правило на CARB може да спести на компаниите за обществен транспорт 1,5 млрд. долара до 2050 г. чрез съкращения на разходите за поддръжка и гориво.

Големите губещи в случая ще бъдат доставчиците на природен газ, които имат договори с щата за зареждане на обществените превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
lyusien
преди 5 години
Бъдете сигурни че щата Калифорния ще направи това по рано Да кажем през 2033 година всички автобуси движештисе се в големите градове ще бъдат електрически Но по големия пробив ще бъде числото на ел автомобили движештисе в Калифорния Вероятно през 2040 ще бъдат над 50 % от всички автомобили в щата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още