IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калифорния ще облага с данък лития, за да финансира екопроекти

Новият данък е разкритикуван от местните компании за добив на литий, които изтъкват, че по този начин щатът дава предимство на вноса от Китай

17:59 | 01.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Калифорния одобри план за данъчно облагане на лития, който се използва при изграждането на батерии за електрически превозни средства. По този начин най-прогресивно действащият спрямо борбата срещу климатичните промени американски щат иска да генерира допълнителни приходи за проекти за възстановяване на околната среда въпреки опасенията на индустрията, че новият данък ще навреди на сектора и ще забави доставките на метала до автопроизводителите, съобщава Ройтерс. 

Губернаторът на Калифорния - демократът Гавин Нюсъм, одобри данъка като част от щатския бюджет.

Данъкът е структуриран като фиксирана ставка за тон литий и ще влезе в сила през януари 2023 г. Данъкът ще бъде преразглеждан всяка година, като щатските законодатели се съгласиха да проучат възможността за преминаване към процентен данък.

Най-големият американски щат разполага с огромни запаси от литий в района „Солтън Сий“, източно от Лос Анджелис, който още през миналия век бива засегнат сериозно от прекомерната употреба на пестициди в земеделието. Средствата, генерирани от данъка, са предназначени отчасти за възстановяване на околната среда в „Солтън Сий“.

Щатските власти похвалиха местната литиева индустрия, тъй като се очаква тя да заложи на геотермален процес на добив, който е по-щадящ за околната среда от откритите мини и езера за изправяне – двата най-често срещани метода за извличане на литий.

Две от трите литиеви компании в района предупредиха, че данъкът ще отблъсне инвеститорите и клиентите. Концерните изтъкват, че може да напуснат щата заради богатите на литий находища в Юта или Арканзас.

Частната компания Controlled Thermal Resources Ltd. заяви, че данъкът ще я принуди да пропусне крайните срокове за доставка на литий за General Motors Co. до 2024 г. и за Stellantis NV (2025 г.).

EnergySource Minerals LLC, също частна компания, заяви, че е спряла дискусиите с потенциални инвеститори и с неназован автомобилен производител.

„Подкрепата за данъка гарантира, че вносът на литий от Китай ще остане по-евтин за автомобилните производители, ще опустоши тази обещаваща калифорнийска индустрия, преди да е започнала“, изтъква от друга страна Род Колуел, главен изпълнителен директор на Controlled Thermal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още