IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада иска близо 150 млн. долара от VW заради дизеловите емисии

Глобата е 26 пъти по-голяма от най-високата федерална екологична санкция, налагана досега в страната

09:48 | 23.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Съдия в Канада одобри глоба срещу германския автомобилен концерн Volkswagen AG в размер на 196,5 млн. канадски долара (149,7 млн. щатски долара), след като автомобилопроизводителят се призна за виновен за десетки случаи на нарушения на правилата за дизелови емисии в страната.

През декември Volkswagen беше обвинена за внасянето на близо 128 000 превозни средства в нарушение на стандартите за вредни емисии. Компанията се призна за виновна, след като получи обвинения за 60 случая на нарушения по Закона за защита на околната среда и представяне на подвеждаща информация.

Глобата е най-голямата екологична до момента в историята на Канада, заявиха от прокуратурата, цитирани от Ройтерс.

„Това е безпрецедентна глоба за Канада. Тя е 26 пъти по-висока от най-високата федерална екологична санкция, налагана някога“, посочва прокурор Том Лемън в изявление.

От своя страна от VW посочват, че решението показва „обширните мерки“, които концернът предприема за подобряване на ситуацията в страната. „Плащането от компанията ще бъде използвано в подкрепа на екологични проекти на национално ниво и в провинциите“, посочиха от производителя.

Volkswagen призна, че е използвала опорочен софтуер, с който да мине американските тестове за вредни газове през 2015 г. Това предизвика международна вълна на недоволство и стана повод за кампания срещу дизеловите автомобили, която до момента струва на компанията 30 млрд. евро в глоби, санкции и разходи по обратно изкупуване. През май 2019 г. тя отдели и нови 5,5 млрд. евро за евентуални допълнителни разходи, тъй като продължава да е обект на глоби и дела по света.

Миналата седмица полският регулатор за защита на потребителите обяви, че налага глоба от над 120 млн. злоти (31,4 млн. долара) на Volkswagen за подвеждане на купувачи за вредните емисии на нейните превозни средства.

Преди това компанията се съгласи да похарчи до 2,4 млрд. канадски долара за обратно купуване или ремонт на 125 000 дизелови автомобила и да компенсира собственици в Канада. VW също така плати 17,5 млн. канадски долара (13,3 млн. долара) за глоби в Канада в рамките на разследване на Комисията по конкуренция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още