IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската Magna и израелската REE ще разработват съвместно електромобили

Превозните средства ще бъдат базирани на платформата на израелския стартъп

10:20 | 13.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Magna International, която разработва технологии, свързани с мобилността, ще изгради модулно електрическо превозно средство съвместно с израелския стартъп REE Automotive, което ще помогне на канадската компания да се съсредоточи върху пазара на електрически автомобили, съобщава Automotive News.

Двете компании са се споразумели да проектират и изградят електромобили, използвайки платформата на REE.

Превозните средства ще могат да бъдат изграждани според точните спецификации на „глобалните технологични компании и представителите на електрическата мобилност“, като същевременно това ще ускори навлизането им на пазара, се посочва в съвместно изявление на Magna и REE. 

Редица големи технологични компании проявяват засилен интерес към създаването на услуги за мобилност и решения, които биха имали глобален мащаб. Но такива решения не съществуват днес“, заяви изпълнителният директор на REE Даниел Барел. „Това превозно средство може да бъде произвеждано под всяка марка, но ще бъде захранвано от REE“, добавя той.

Мястото и графикът на производството, както и финансовите условия не се разкриват. Барел посочва, че компаниите ще разделят всички генерирани в бъдеще приходи. Израелският стартъп е подписал споразумения, които осигуряват поръчки за около 260 хил. превозни средства, базирани на неговата платформа.

Magna, която е известна като потенциален партньор на Apple по отношение на плановете на производителя на iPhone да навлезе в бизнеса с автономни превозни средства, вече произвежда автомобили като подизпълнител за BMW и Jaguar Land Rover. Миналата година канадският разработчик създаде съвместно предприятие с южнокорейската компания LG Electronics, което ще изгражда електромобили с цел да извоюва своето място на глобалния пазар, който се очаква да нарасне съществено през следващите години.

Magna произвежда всичко – от шасита и седалки до сензори и софтуер.

Базираната в Онтарио компания сключи сделка през октомври и с Fisker за производството на електрическия кросоувър Ocean, който ще бъде изграден в завода на Magna в Грац, Австрия, като стартът на търговското изграждане трябва да започне в края на следващата година.

Доставчикът също така разширява своя производствен отпечатък и на най-големия автомобилен пазар в света по брой на продажбите – Китай, чрез изграждането на автомобила ArcFox Alpha-T за компанията Beijing Automotive Group – първото превозно средство, сглобено от Magna извън Европа.

Базираната в Тел Авив REE е един от многото стартъпи с фокус върху електромобилите и платформите, която наскоро се съгласи да излезе на борсата чрез сливане с компания със специално предназначение (SPAC). През февруари израелският разработчик се договори да се обедини с 10X Capital Venture Acquisition, като сделката би оценила стартъпа на около 3,1 млрд. долара.

Технологията на REE обединява всички традиционни компоненти от електромобилите – като силовия агрегат, очакването и спирачната система – в нов вид технология, вградена в плоските платформи, които компанията предлага.

Споразумението с Magna не е първата такава сделка за REE. През август стартъпът обособи партньорство за изграждане на електрически търговски автомобили с индийския концерн Mahindra & Mahindra.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още