IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадски доставчик на автомобилни части купува конкурент за близо 4 млрд. долара

Придобиването на шведската Veoneer ще помогне на Magna да постигне годишни икономии на разходи от около 100 млн. долара до 2024 г.

18:01 | 23.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Cole Burston/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cole Burston/Bloomberg

Канадският производител на авточасти Magna International обяви, че ще купи шведския конкурент Veoneer за около 3,8 млрд. долара в брой, като сделката ще помогне за разширяването на бизнеса му с технологии за асистенция на водачите на превозни средства, съобщава Automotive News Europe. 

Magna ще изкупи акциите на Veoneer за 31,25 долара всяка, а придобиването ще покрие стойността на предприятието в размер на 3,3 млрд. долара, включително дълга, споделят в общо изявление двете компании.

Въз основа на цената на акциите на Veoneer при приключването на последната сесия оценката на компанията достига 2,23 млрд. долара.

Придобиването ще помогне на Magna да постигне годишни икономии на разходи от около 100 млн. долара до 2024 г., се посочва в изявлението.

Базираната в Стокхолм Veoneer, която се отдели от доставчика Autoliv през 2018 г. - ще бъде комбинирана със съществуващия бизнес на Magna за съвременни системи за подпомагане на водача.

Сделката е одобрена от бордовете на двете компании и се очаква да приключи до края на тази година.

Magna се нарежда на 4-то място в списъка на Automotive News Europe за стоте най-големи доставчици за автомобилната индустрия с приходи от продажби в размер на 32,6 млрд. долара през 2020 г. По-голямата част от водещите световни производители на автомобилни компоненти отчитат спад на продажбите през 2020 г., тъй като пандемията от коронавирус доведе до спиране на работата в заводите на автомобилните концерни и принуди дилърите да затворят временно шоурумите в основни пазари като Китай, Европа и Северна Америка.

Общият размер на приходите на 50-те най-големи европейски доставчици се свива с 14% през 2020 г. до 201,9 млрд. долара в сравнение с отчетените през 2019 г. 233,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още