IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлос Гон: Германските производители на коли имат шанса да се борят с Tesla

По думите му те са по-добре позиционирани да се конкурират на пазара на електромобили

15:32 | 02.10.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg

Директорът на автомобилна компания, който се превърна в международен беглец, Карлос Гон вярва, че германските производители на коли са по-добре позиционирани да се борят с лидерството на Tesla на пазара на електромобили, пише CNBC.

В онлайн интервю за медията бившият председател на Nissan споменава Mercedes-Benz и Volkswagen.

„По мое мнение ще бъде германска компания“, коментира той. „Германците бяха първите, които след като остро критикуваха електромобилите през 2008 г. и им се подиграваха, изведнъж установиха, че трябва да се задействат и се задействаха бързо“, посочва той.

Гон коментира още, че японските автомобилни компании се насочват бавно към електрическите превозни средства и ще пострадат от това. Той не споменава General Motors или Ford Motor, които инвестират милиарди в технологии.

Volkswagen увеличава доста агресивно продажбите си на електромобили в глобален план. Германският автомобилен производител очаква над 70% от продажбите на едноименната му марка в Европа да са на електромобили до 2030 г. В Съединените щати и Китай очаква половината от продажбите му да са на електрически превозни средства за същия период.

Във връзка със скорошното увеличение на стартъпите в сферата на електромобилите, Гон твърди, че вярва, че много от компаниите ще „просперират, стига да обединят своите усилия“. Той не споменава нито една по име, но някои от най-известните сред тях включват Rivian, Lucid, Fisker и Lordstown Motors.

„Аз съм много оптимистично настроен за някои от стартъпите, насочени към електромобилите и автономните коли“, коментира Гон.

Гон, който продължава да настоява, че е невинен, твърди, че е избягал от Япония, защото е имал „нулев шанс“ да получи справедлив съдебен процес. Той избяга тайно от страната на 29 декември 2019 г. с помощта на бивша зелена барета и на сина му, които излежават присъди в Япония. Майкъл Тейлър и синът му Питър Тейлър бяха арестувани от американските власти в Масачузетс през пролетта на 2020 г. и бяха екстрадирани в Япония през март.

Запитан за тях, Гон повтаря, че е загрижен относно правната система на Япония и високия процент осъдителни присъди.

„Чувствам се зле за тях. Чувствам се зле за всички хора, които преминават през системата, особено ако са чужденци“, допълва той.

Гон първоначално беше арестуван в Япония през ноември 2018 г. по обвинения във финансови нарушения и злоупотреба с корпоративни ресурси. Сега той се надява, че един ден ще успее да напусне Ливан, където живее в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Абе, разбирам, че л-e-k-е е умерено нецeнзyрна дума, ама на ka-лъф какво и е нецeнзурното?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Не искам да чета какво казва ***, което избяга от Япония в *** от контрабас, вместо да измие позорът и защити честта си като се самоокълца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
имат шанс , щото общинските мекерета не Му дават на мъска разрешителните за водопой , досега да ги сдъвкал и трите немски фирми на родна почва ... tesla made in germany vs. mercedes made in turkey ... хе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още