IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлос Гон подаде оставка като председател на Renault

Алиансът между френския автомобилен концерн и Nissan ще оцелее, смята френският министър на финансите Брюно льо Мер

11:37 | 24.01.19 г.
<p>
	Карлос Гон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Карлос Гон. Снимка: Ройтерс

Задържаният от японската прокуратура Карлос Гон е подал оставка от председателския пост във френския автомобилен концерн Renault, заяви френският министър на финансите Брюно льо Мер, цитиран от Ройтерс.

"Настъпи време да се изберат нови ръководители, които да подготвят бъдещето на Renault и обединението с Nissan", сподели още Льо Мер.

Очаква се по-късно днес да се проведе извънредно заседание на управителния съвет на френския концерн, което има за цел да се изберат нов председател и нов главен изпълнителен директор на Renault.

Докато френският концерн се подготвя да замени арестувания в Япония Карлос Гон, тандемът, който се очертава да го наследи, вероятно ще раздели неговите отговорности в съответствие с желанията на Франция, най-силния акционер на компанията, съобщава Bloomberg. 

Главният изпълнителен директор на Michelin Жан-Доминик Сенар, който се очаква да заеме председателския пост в Renault по-късно днес, ще бъде нагърбен със задачата да изглади отношенията с Nissan Motor Co, която е партньор на французите в обединението Renault-Nissan-Mitsubishi.

От друга страна Тиари Болоре се очаква да бъде избран за нов главен изпълнителен директор на Renault.

Льо Мер заяви още, че правителството подкрепя двойното ръководство на компаниите, в които има дялово участие, като е необходимо председателят да наблюдава тяхното дългосрочно стратегическо планиране.

Франция притежава 15% от Renault, както и допълнителни права за глас и две места в борда на директорите.

Първата задача на новия управленски тандем е да консолидира съюза между Renault и Nissan, каза Льо Мер в интервю пред Bloomberg по време на Световния икономически форум в Давос.

Според него алиансът между компаниите ще продължи да съществува.

Сегашният председател на УС и главен изпълнителен директор на Renault Карлос Гон беше задържан от японската прокуратура по обвинения за финансови злоупотреби. Ако бъде осъден, Гон може да остане за повече от 10 години в затвора.

Задържането му разклати устоите на обединението между Renault и Nissan, което Гон управляваше умело почти двадесет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още