IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлос Таварес: Автоиндустрията ще се сблъска с недостиг на батерии и суровини

Все още няма ясна визия за бъдещето сред автомобилните концерни и регулаторите, предупреждава шефът на Stellantis

22:04 | 10.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карлос Таварес. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Карлос Таварес. Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилната индустрия ще се сблъска с недостиг на батерии и свързаните с тях суровини през следващите няколко години като част от прехода си към електрическа мобилност, предупреди ръководителят на Stellantis Карлос Таварес, цитиран от Ройтерс.

Таварес говори по време на конференцията на Financial Times „Бъдещето на автомобила 2022“.

Според него индустрията ще претърпи сериозно проблеми с доставките на батерии около 2025/6 година. 

"А ако няма недостиг на батерии, тогава това ще означава, че западният свят ще остане зависим от Азия. Това е нещо, което лесно можем да предвидим", добави Таварес, който ръководи четвъртия по големина производител на автомобили в света по пазарен дял.

По думите му скоростта, с която сега всички компании изграждат производствен капацитет за батерии, вероятно е нараснала до краен предел, за да „може да поддържаме темпа на бързо променящите се пазари, на които работим“, посочва главният изпълнителен директор на Stellantis.

Таварес добави, че доставките на суровини също могат да бъдат съпътствани от структурни предизвикателства през следващите години, тъй като електрическите превозни средства са средно с 500 килограма по-тежки от традиционните коли с двигатели с вътрешно горене.

„Това означава много голям добив на суровини, което в крайна сметка означава недостиг на суровини, което пък означава геополитически рискове“, подчертава Таварес. „Може да не ни хареса начинът, по който тези суровини ще се доставят след няколко години“, допълва той.

Според него автопроизводителите се фокусират върху технологиите и са готови да „изсипят“ изцяло електрически превозни средства на пазара, но на тях и на регулаторите им липсва визия за всички дългосрочни последици от прехода към този вид мобилност.

"Какво следва? Къде е чистата енергия? Къде е зарядната инфраструктура? Къде са суровините? Къде са геополитическите рискове от снабдяването с тези суровини? Кой гледа пълната картина на тази трансформация?" пита Таварес.

В средата на април Stellantis подписа споразумение за използване на технологията за свързани автомобили от следващо поколение на базираната в Сан Диего Qualcomm в своята гама превозни средства.

Автомобилите на 14-те марки на Stellantis, включително Peugeot, Fiat и Jeep, ще използват хардуера на Qualcomm и 5G телематична технология от 2024 г., като марката Maserati ще бъде първата, която ще предложи на потребителите подобни решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още