IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kia Motors ще затвори три завода в Южна Корея

Автомобилният концерн ще предприеме тези действия заради щетите, нанесени от COVID-19 върху износа му за Европа и САЩ

08:51 | 13.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Южнокорейският автомобилен концерн Kia Motors заяви пред своя профсъюз, че възнамерява да затвори три завода в страната, тъй като разпространението на коронавируса е засегнало сериозно износа на компанията за Европа и САЩ, съобщава Ройтерс. 

Синдикатът все още не е решил дали да приеме плана, при който операциите ще бъдат спрени от 23 до 29 април, тъй като преговорите за заплащането продължават, заяви официален представител.

„Kia Motors в момента обмисля спирането на някои от своите заводи в (Южна) Корея в отговор на намаляващото глобално търсене поради COVID-19. Въпреки това за момента още не е взето решение “, посочват от концерна.

Цената на акциите на Kia Motors се понижава с 3,87% към 7:20 ч българско време, а книжата на Hyundai Motor Co, която притежава около една трета от Kia, поевтиняват с 1,71 на сто.

Hyundai спря завода, произвеждащ SUV (sport utility vehicle) модел Tucson в югоизточния град Улсан от 13-17 април.

Hyundai и Kia Motors прекратиха дейността в повечето от своите фабрики извън Южна Корея и Китай, тъй като коронавирусът бързо се разпространява извън Азия.

Правителствените ограничения за движение, с които се цели да се забави разпространението на заразата, влияят на потребителските разходи в световен мащаб.

Износът на Южна Корея за първите 10 дни на април спадна с 18,6% спрямо същия период на миналата година, което е далеч от 20,8-процентния скок, регистриран между 1-10 март. Доставките на превозни средства и компоненти през периода спаднаха съответно със 7,1% и 31,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още