IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да затегне още контрола върху данните от автомобилите

Китайските регулатори ще подобрят мониторинга на сигурността на данните и ще насърчат телекомите да инвестират повече в технологии за киберсигурност

16:46 | 11.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай, най-големият автомобилен пазар по брой продажби в света, обяви, че ще представи мерки за оценка за регулиране на данните, изпращани отвъд граница от интелигентните превозни средства, например електромобилите, докато страната увеличава ангажимента си относно защитата на данните, съобщава Ройтерс. 

С налагането на интелигентите автомобили производителите и технологичните компании събират повече данни от превозните средства, което буди опасения относно сигурността на информацията, която те обработват.

Китайското министерство на промишлеността и информационните технологии не предоставя подробности относно методите за извършване на оценка. Според настоящите правила автомобилните компании не могат да изнасят ключови данни от превозните средства отвъд граница освен ако не получат изрично одобрение от регулаторните органи.

Министерството заяви, че регулаторите ще подобрят мониторинга на сигурността на данните при автомобилите и ще насърчат телекомуникационните компании да инвестират повече в технологии за киберсигурност.

Този ход отразява усилията на Китай да гарантира сигурността на данните, тъй като разпространението на интелигентните автомобили, като например електрически превозни средства на американския концерн Tesla, подхранва опасенията за националната сигурност в съответствие с по-широката цел на Пекин да затегне политиките около поверителността.

Пекин е все по-загрижен за планините от данни, натрупани от частните компании, и дали тази информация може да бъде атакувана или да се злоупотреби с нея, особено от страна на други държави. Наскоро китайските власти въведоха нов закон за сигурността на данните и засилиха надзора върху други свързани с това области. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още