IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай очаква ръст на продажбите на автомобили през 2021 г.

От началото на годината в страната са продадени 12,9 млн. пътнически превозни средства

16:10 | 26.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След три години на спадове Китай най-после е напът да запише ръст на продажбите на автомобили през тази година, съобщава Bloomberg. Прогнозата направи Уан Бин, висш чиновник в Министерството на търговията на страната по време на пресконференция.

Според него през спадът в продажбите през последния месец се дължи на високата база от 2020 година. През лятото на миналата година имаше ръст на продажбите, породен от задържаните сделки в периода на ограниченията, свързани с пандемията от коронавируса.

Сега в Китай има само спорадични случаи на заболяването, но пък спирачка на предлагането слага недостигът на чипове за автомобилната индустрия.

През август продажбите на пътнически превозни средства в Китай отчете спад от 14,7% на годишна база. На месечна база спадът е от 3,3 на сто. От началото на годината Китай записва между 6 и 10% ръст на продажбите на нови автомобили.

От началото на годината до август в Китай са продадени 12,9 млн. нови автомобила, което представлява ръст от малко над 17% на годишна база. Ръстът обаче сякаш започва да се забавя.

След години на рязко разширяване, пазарът на автомобили в Китай достига зрялост на фона и на влиянията за целите за опазване на околната среда, трафика, сигурността и доходите. В Китай също така обмислят и да премахнат безпричинните ограничения върху продажбите на автомобили втора ръка, както и да насърчат покупката на електромобили в селските региони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още