Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китай предупреди и автомобилните концерни да засилят защитата на данните

Компаниите трябва да получат регулаторно одобрение, когато се налага да експортират важни данни, както и преди да актуализират системите в автомобилите си

Китай предупреди и автомобилните концерни да засилят защитата на данните

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайското правителство поиска от автомобилните производители да засилят защитата на данните и да съхраняват локално генерирани ключови данни в страната, съобщава Ройтерс.

Автомобилните концерни трябва да получат регулаторно одобрение, когато се налага да експортират критични данни, както и преди да актуализират системите в своите автомобили, според нова политика, публикувана от Министерството на промишлеността и информационните технологии на своя сайт. 

Още по темата

Засега регулацията не включва наказания, ако компаниите не спазват правилата.

Това се случва на фона на усилията на Китай да гарантира сигурността на данните, генерирани от свързаните превозни средства, тъй като разпространението на интелигентните автомобили, като тези на американския производител Tesla, предизвиква загриженост в Пекин за националната сигурност в съответствие с по-широката цел на властите да затегнат политиките около личните данни и поверителността.

През април Китай издаде втора версия на проектозакон за защита на личната информация, който призовава технологичните платформи да налагат по-строги мерки за осигуряване на сигурно съхранение на потребителските данни.

През септември Пекин ще приложи своя Закон за сигурността на данните, който изисква от компаниите, които обработват „критични данни“, да извършват оценки на риска и да докладват пред китайските власти.

Заради новите разпоредби Tesla започна изграждането на нов център за съхранение на данни в Китай. Компанията на Илон Мъск планира да разширява центъра на етапи, така че обектът да съхранява всички данни, генерирани от нейните електромобили, продавани в Китай.

Китайският проектозакон би ограничил значително трансфера на данни отвъд граници, включително обема на трафика, проследяването на превозните средства и изображенията, направени чрез камерите. Подозира се, че мерките са изготвени с фокус именно върху Tesla, тъй като американската компания продължава да затвърждава присъствието си на китайския пазар.

През май Китай блокира възможността на някои държавни ведомства да придобиват електромобилите на концерна поради опасения за националната сигурност. През март китайските военни забраниха на превозните средства на Tesla да влизат във военни жилищни комплекси поради същата причина. Заповедта, издадена от военните, съветва собствениците на Tesla да паркират автомобилите си извън военните имоти. 

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Всички искат да продават електромобили, но никой не строи зарядни за тях