Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китай премахва списъка с препоръчани доставчици на батерии за електромобили

Решението на Пекин ще отвори най-големия пазар за електрически превозни средства и компоненти за чуждестранните компании

Китай премахва списъка с препоръчани доставчици на батерии за електромобили

Снимка: Ройтер

Китай премахна своя списък с препоръчани доставчици на батерии за електромобили, съобщи китайското Министерство на промишлеността и информацията, цитирано от Ройтерс.

Това решение ще позволи на чуждестранните компании, развиващи бизнес в тази област, да навлязат в най-големия пазар за батерии за електрически превозни средства в глобален мащаб.

Китай, която е и най-големият пазар за електромобили в света, е регистрирала ръст на инвестициите от южнокорейските производители LG Chem Ltd и Samsung SDI Co Ltd, които са очаквали подобна промяна в политиката. 

Още по темата

Списъкът,  в който не бяха включени чуждестранни компании при своето първо публикуване през 2015 г., за да се стимулира местният сектор за производство на батерии, беше отменен в петък като част от реформите в управлението на правителството, съобщи министерството в своя сайт, без да предоставя допълнителни детайли.

Чуждестранните производители се оплакаха, че списъкът не насърчава конкуренцията и е свързан с щедри субсидии за препоръчани местни компании като Contemporary Amperex Technology и BYD Co Ltd.

„Успокоени сме, че тези списъци отпадат, но не можем да сме сигурни дали китайското правителство е поело ангажимент да премахне субсидиите, докато не бъдат премахнати всички политики на субсидиране“, споделя представител на чуждестранна компания, който е пожелал да остане анонимен.

Китай повиши стандартите си за нови енергийни превозни средства, които отговарят на условията за субсидиране, като в същото време са редуцирали сумата, която страната може да предостави на съответните компании, след като страната изглежда се преориентира към ограничаване на помощта за сектора.

Ръстът в продажбите на електрически превозни средства се забави през последните месеци след бързото разрастване на сектора в последните няколко години.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Лицата на деня