IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай прие нов, по-смел план за стимулиране на автомобилната индустрия

Пекин ще насърчи „устойчивото управление“ на разходите за автомобили и ще свали „прекомерните“ ограничения при продажбите на употребявани превозни средства

10:19 | 05.03.21 г.
<p>
	<em>СнимкаBloomberg L.P.</em></p>

СнимкаBloomberg L.P.

Китай, най-големият автомобилен пазар в света, си постави за цел да увеличи продажбите на автомобили и да добави повече възможности за зареждане на електрически превозни средства през тази година, съобщава Bloomberg.

Правителството на най-силната азиатска икономика ще насърчи "устойчивото увеличение" на разходите за автомобили и "ще премахне прекомерните ограничения" при продажбата на употребявани превозни средства, заяви премиерът Ли Къцян на годишната среща на Народния конгрес в Пекин. 

Ще бъдат изградени още паркинги, зарядни станции и съоръжения за смяна на батерии, а разполагането на системи за рециклиране на батерии ще се осъществява по-бързо, изтъква Ли.

Общите продажби на превозни средства в страната се очаква да нараснат през тази година за първи път от 2017 г. насам, достигайки 27,2 милиона броя, според прогнозата на Китайската асоциация на автомобилните производители.

Търсенето на електромобили, предлагани от Tesla Inc. и китайската Nio Inc., би трябвало да помогне на възстановяването на сектора.

Около 54% от потреблението на петрол в Китай се използва за транспорт. Досега правителството се е съсредоточило върху намаляването на тези количества чрез увеличаване на националния автопарк, който вече е най-големият в света. Продажбите на превозни средства, използващи нов тип енергия, включително електрическите автомобили, скочиха с 281% през януари.

Световните производители на автомобили инвестират десетки милиарди долари, за да направят своите автомобили по-екологични, тъй като потребителите и правителствата започват да се дистанцират от петролните превозни средства. В плана на Китай за разработването на автомобили с алтернативно задвижване индустриалните регулатори изчисляват, че делът на  електромобилите може да нарасне до 20% от общите продажби на нови автомобили до 2025 г. от сегашните 5%.

Китайските правителствени стимули включват удължаване на субсидиите за покупки на автомобили с нов тип енергия, ускоряване на премахването на по-старите замърсяващи автомобили, намаляване на данъците върху търговците на употребявани автомобили и насърчаване на продажбите на електрически автомобили в селските райони.

Политиките целят да помогнат на автомобилните производители да се отърсят от 3-годишния спад при продажбите в страната. Регистрациите на нови автомобили с алтернативно задвижване в Китай се увеличиха с 9,8% през 2020 г. до 1,11 млн. броя въпреки щетите, които пандемията от коронавирус нанесе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още