IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай призова индустрията да понижи цената на лития до предишните устойчиви нива

Литият е поскъпнал с близо 500% през последната година, оказвайки значителен натиск върху компаниите от автомобилната индустрия

11:03 | 21.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай се обърна към местната верига на доставки, свързана с електромобилните батерии, като заяви, че иска цените на лития да се върнат до предишните устойчиви нива, съобщава Bloomberg.

Правителството на азиатската страна призова редица пазарни участници – от производителите на литий до автоконцерните – да обсъдят „рационалното връщане“ на цените на лития към предишните нива, става ясно от изявление на Министерството на индустрията и информационните технологии.

Цената на лития нарасна с близо 500% през последните 12 месеца, което се отразява и върху разходите на производителите на електромобили, тъй като литият играе съществена роля в използваните от тях батерии.

Срещата между властите и бизнеса на 16 и 17 март е била насочена към обсъждане на нарастващите разходи за суровини и за насърчаване на секторите за превозни средства, използващи нов вид енергия и свързаните с тях компоненти.

литий литий

Събитието подчертава притесненията на Пекин от продължаващото поскъпване на лития и е в съответствие с по-широкия тласък за управление на растящите цени на суровините.

Литият се захранва чрез рекорди в Китай, тъй като ускоряването на търсенето от производителите на електромобили изпреварва предлагането. Развиващата се индустрия за електромобили се бори с нарастващите рискове около инфлацията на разходите, като някои производители на автомобили започват да усещат трудности и да вдигат собствените си цени.

Сред участниците в срещата от миналата седмица изпъкват имената на Китайската асоциация на индустрията за цветни метали, Китайската асоциация на производителите на автомобили, Съюзът за иновации в китайските стратегически индустриални технологии за електрически превозни средства и други организации, както и ключови доставчици на литий, производители на катоди и разработчици на батерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още