IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай разреши износа на употребявани автомобили

Разрешението за износ на употребявани автомобили включва десет китайски града и провинции, сред които попадат и Пекин, Шанхай и Гуанджон

21:32 | 07.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

 

Търговският министър на Китай Жон Шан официално разреши износа на употребявани коли от страната, като с това правителството започва още една мярка за подобряване на продажбите на нови автомобили на най-големия пазар в света, съобщава Automedia.bg.

Това решение идва след като миналата година пазарът в Китай отбеляза спад за първи път от 90-те години насам. И заради притесненията, че понижението може да продължи, правителството в Пекин прие данъчни облекчения по-рано тази година, за да подкани китайците да продължат да харчат.

Разрешението за износ на употребявани автомобили включва десет китайски града и провинции, сред които попадат и Пекин, Шанхай и Гуанджон, като се очаква, че това ще подкрепи автомобилния сектор.

Сега предстои търговското министерство да състави списък с компаниите, които ще имат право да изнасят употребявани автомобили, както и да уточни проверките и тестовете, на които тези коли трябва да бъдат подложени преди да заминат зад граница.

Анализаторите на китайския пазар определят потенциала на износа на употребявани коли като „огромен” и очакват той да ускори покупките на нови автомобили.

Пазарът на автомобили „втора ръка“ в Китай е много по-малък от този на нови коли, което е обяснимо с оглед на развитието на страната. През миналата година в Китай са били изтъргувани 13,82 милиона употребявани коли, което е два пъти по-малко от продадените нови коли – 28,08 милиона, според данните на търговското министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още