IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще замрази налагането на допълнителни мита върху произведени в САЩ коли

Малко след съобщението на китайското финансово министерство Tesla намали цените на автомобилите си в Китай

19:30 | 14.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Китай ще замрази налагането на допълнителни мита върху произведени в САЩ автомобили и автомобилни части за три месеца от 1 януари 2019 г., съобщи финансовото министерство на страната след примирието в търговската война между двете най-големи икономики в света. 

В съобщение, публикувано на сайта му, министерството на финансите изразява надежда Китай и САЩ да ускорят преговорите за премахване на всички допълнителни мита върху стоките си.

„Това е добър сигнал, че Китай и САЩ са напът да разрешат търговската война“, заяви Уан Цун, директор на комисията по внос на Китайската асоциация на автомобилните търговци. „Сега автомобилните производители може да поръчват голям брой вносни коли“, допълни той.

Малко след съобщението на китайското финансово министерство Tesla заяви, че е намалила цените на Model S и Model X в Китай.

Джо Хинрич, президент на американския отдел на Ford Motor, също изрази задоволство от съобщението на Китай, като отбеляза, че американският автомобилен производител е изнесъл близо 50 хил. произведени в САЩ автомобили в страната през 2017 г.

„Като водещ износител на коли от САЩ сме много насърчени от днешното съобщение на Китай. Приветстваме и двете правителства, че работят конструктивно заедно за намаляване на търговските бариери и за отваряне на пазарите“, заяви Хинрич.

Износът на автомобили между двете страни обаче е относително малък. Китай е изнесъл 53 300 автомобила на американския пазар миналата година, а е внесъл 280 208 произведени в САЩ коли, сочат данни на Китайския център за технологии и изследвания.

За сметка на това през 11-те месеца на тази година Китай е произвел 25,3 млн. автомобила, което е спад с 2,6% спрямо същия период на миналата година, сочат данни на индустрията.

Уан заяви, че автомобилните производители в Китай, които са внесли коли от САЩ, са отбелязали спад с 30% на обемите през десетте месеца на 2018 г., но намаляването на митата може да върне вноса на предходните нива.

Последното съобщение за планираното замразяване на митата следва първото голямо закупуване на американска соя от Китай, след като американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин проведоха преговори в областта на търговията в Аржентина на 1 декември.

Замразяването на митата и покупката на соя са първите признаци, че САЩ и Китай стоплят търговските отношения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още