IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай свива субсидиите за еко автомобили

Държавните субсидии за автомобили с електрическо или хибридно задвижване ще бъдат намалени с 20%

18:21 | 30.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хибридният модел Yuan на BYD, един от най-големите производители на електрически автомобили в Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хибридният модел Yuan на BYD, един от най-големите производители на електрически автомобили в Китай. Снимка: Ройтерс

Китайските власти ще натиснат в началото на 2017 г. леко спирачките по отношение на насърчаването на купуването на еко автомобили. Държавните субсидии за автомобили с електрическо или хибридно задвижване ще бъдат намалени с 20%, обяви Министерството на финансите на страната, цитирано от Ройтерс.

Субсидиите за автобуси с екологично чисти двигатели от този вид в бъдеще ще бъдат затегнати още повече – всяко превозно средство ще може да бъде субсидирано максимум с 300 000 юана – еквивалентни на 41 100 евро. Досега помощта бе в размер на до 600 000 юана. 

По този начин китайските власти искат да отучат производителите постепенно от тази помощ. Същевременно те реагират и на измами от страна на производители на коли и автобуси, много от които са мамили по отношение на техническите изисквания за превозни средства с ниски емисии. За най-малко 25 фирми се твърди, че са участвали в схемата, включително Nissan и Hyundai.

През миналата година Китай е похарчил около 4,3 млрд. евро за субсидии за екологични превозни средства, за да се бори със замърсения на много места въздух – и с успех. Продажбите на електрически коли и хибриди са се учетворили през 2015 г. През текущата година продажбите им растат с 60 на сто.

Сред водещите производители в страната са BAIC и BYD. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още