IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската BYD отчете 632% ръст на печалбата за първото тримесечие

Очаква се през тази година продажбите на електромобили в Китай да достигнат 1,6 млн. броя

17:40 | 28.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският производител на електрически превозни средства BYD, който е подкрепян от американския милиардер Уорън Бъфет, обяви 632-процентен ръст на печалбата за първото тримесечие на годината, съобщава Ройтерс. 

Основна причина за отличното представяне на компанията от началото на годината е силното търсене на електромобили.

Базираният в Шънджън концерн, който развива и съвместно предприятие с германската Daimler AG в Китай, обяви през март, че очаква печалбата за първите три месеца на годината да нарасне с близо 800%.

По този показател компанията отчита ръст на печалбата до 749,73 млн. юана (111,4 млн. долара), което е значително повече от регистрираните по същото време през 2018 г. 102,4 млн. юана.

BYD заяви, че очаква нетната печалба за първата половина на годината да нарасне до между 1,45 млрд. юана и 1,65 млрд. юана срещу 479,1 млн. юана за първото тримесечие през 2018 г.

„Новите енергийни превозни средства се очаква да продължат да се продават добре и през второто тримесечие, а самите продажби и приходи да останат силни“, заявиха от компанията в съобщение на фондовата борса.

Китайският пазар за електромобили продължава да се развива, но печалбата в сектора е засегната от сериозната конкуренция между вече установените имена в бизнеса и новоизгряващите компании.

BYD е продала 117 578 превозни средства за периода януари-март, което е с 5,2 на сто повече от същия период преди година.

Общите продажби на електромобили в Китай се покачват с 61,7% през 2018 г. до 1,3 млн. автомобила, посочват от китайската Асоциация на автомобилните производители. Очаква се през тази година продажбите на този тип превозни средства да достигнат 1,6 млн. броя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още