IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската FAW ще представи оферта за придобиването на Iveco до няколко месеца

Автомобилната група продължава с дискусиите относно закупуването на бизнеса с камиони и автобуси на италианския концерн

16:43 | 30.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският производител на превозни средства FAW Group Co. напредва с плана си да придобие бизнеса с камиони и автобуси на Iveco, собственост на компанията на италианската фамилия Анели CNH Industrial NV, споделят пред Bloomberg източници, запознати с темата.

Китайската автомобилна група продължава да работи по изготвянето на официална оферта на Iveco, която трябва да бъде готова през следващите месеци.

Според източниците на FAW все още ѝ предстои да посети производствените обекти на Iveco. 

CNH провежда разговори с FAW от миналата година относно потенциална сделка за Iveco. През 2020 г. италианската компания отхвърли първоначалното предложение на китайския производител, което оценяваше бизнеса на Iveco на около 3 млрд. евро.

FAW внимателно разглежда позицията на засегнатите европейски страни, преди да представи своето окончателно предложение, добавят източниците. Концернът ще трябва да успокои притесненията на френското и италианското правителство относно поддържането на производството в страните и ограничаването на всякакви съкращения в капацитета и на персонала.

Финансовото звено на Iveco може да се окаже друга пречка пред FAW, тъй като поглъщането на бизнеса ще изисква одобрението от европейските регулатори, изтъкват източниците. Не са взети окончателни решения и не е сигурно, че дискусиите ще доведат до твърда оферта, добавят те.

Разделяне на бизнеса

CNH обяви плановете си през 2019 г. да отдели бизнеса, който се занимава с производството на селскостопанско оборудване, от операциите, свързани с търговски превозни средства. Тези усилия обаче бяха отложени от пандемията от коронавируса.

Главният изпълнителен директор Скот Уайн заяви по време на конферентен разговор с анализатори в рамките на миналия месец, че CNH остава „силно ангажирана“ с плана. Компанията потвърди през януари, че води предварителни дискусии с FAW за продажбата на Iveco.

„FAW не се е свързала с финансовото министерство на този етап“, заяви говорител на френското финансово министерство. „Следим отблизо ситуацията по отношение на големия индустриален актив във Франция“, добавят от институцията.

Италианският министър на икономическото развитие Джанкарло Джорджети заяви пред депутатите по-рано този месец, че страната трябва да изработи „защитна стратегия“ по отношение на Iveco.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още