IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската Geely ще финализира сделката за Lotus до края на месеца

Цената е 65 млн. долара

22:05 | 04.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Lotus</em></p>

Снимка: Lotus

Китайският гигант Geely очаква да финализира сделката за придобиването на малайзийския производител на автомобили Proton, който притежава британската класика Lotus, до края на месеца.

По последна информация цената е 65 млн. долара.

Според много анализатори идването на новия собственик ще се отрази отлично на Lotus, тъй като Geely вече доказаха с Volvo, че умеят да управляват самостоятелно работещи западни компании.

Geely купи Volvo през 2010 г., осигури необходимите инвестиции за възраждането на компанията и запази инженерите и дизайнерите, които поставиха основите на актуалната серия успешни модели на марката. Предполага се, че същият подход ще бъде приложен и спрямо Lotus.

В същото време Lotus може да осигури технологии и инженерни концепции, които да бъдат използвани от другите марки на Geely, като основно става въпрос за олекотени шасита, дизайн на каросерии и електрическо задвижване. Lotus развива самостоятелен бизнес в тази насока като консултира големите автомобилни компании за намаляване на теглото на моделите им, настройване на окачвания и подобрения в аеродинамиката.

С парите на Geely Lotus ще подмени моделната си гама и ще може да предложи на пазара изцяло електрически модел. В последната година Lotus излезе на печалба, макар и скромна, след като последователно лансира различни специални серии на вече застаряващите си модели, които обаче се радват на страхотен интерес от страна на феновете на марката.

Още новини за автомобили от Automedia.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още