IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Китайската Tesla" се готви за нахлуване в САЩ

BYD вече има 4 завода за производство на електрически автобуси и договори с американска агенция за доставка на 64 електрически товарни машини

16:14 | 15.08.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Част от гамата електрически машини на BYD </em></p>

Част от гамата електрически машини на BYD

Американската технологична компания Tesla има имидж на производител на най-добрите електрически коли в света.

Портфолиото ѝ от модели непрекъснато се разширява, като се изграждат нови производствени мощности, включително гигафабриката за батерии в САЩ. Има обаче един друг, по-успешен производител на електрически машини. Той не се радва на такава популярност в Европа и САЩ, но води пред Tesla в почти всяко едно отношение, пише Green Tech Media.

Името на производителя е Build Your Dreams, или просто BYD. Китайската компания е базирана в град Шъндзън, като предлага на пазара наистина широка гама от електрически превозни средства - автомобили, ванове, автобуси. Готви дори спортна електрическа кола. В портфолиото на производителя присъстват също така хибридни модели, включително най-мощният хибриден джип в света



BYD не просто предлага по-голямо разнообразие от електрически машини от Tesla, компанията се радва и на по-голям обем от продажби. През 2015 година Build Your Dreams е реализирала 62 000 коли на пазара, а Tesla - с 10 000 по-малко.

Китайците вече разполагат с цели четири завода за електрически автобуси, като капацитетът им за настоящата година доближава 20 000 машини.

BYD изпреварва Tesla дори по отношение на производството на батерии. През 2015 година от поточните линии на китайците са слезли батерии (литиево-железен фосфат (LiFePO4)) с общ капацитет от 10 гигаватчаса. При Tesla обемът е 8 гигаватчаса.

Що се отнася до бъдещето, всичко сочи, че дистанцията между BYD и Tesla ще се увеличава. Китайците получиха сериозна финансова инжекция от частни инвеститори, включително от небезизвестния Уорън Бъфет, който през 2014 година се сдоби с 10% от компанията срещу 230 млн. долара.

Освен това в BYD са готови за нахлуване на нови пазари, включително САЩ, където е базирана Tesla. Китайската компания, която на родния си пазар си сътрудничи с Daimler, вече има сключени договори с калифорнийската агенция за чист въздух за производство и доставка на 64 електрически товарни машини. Стойността на сделката е 15 млн. долара.

Още за BYD - в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
Императорът
преди 7 години
Ще взема да си купя малко акции от. Тесличките са обречени - както знаем: ако нещо не е произведено в Китай, то най-вероятно е менте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
Много добра статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още