IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски автомобилен концерн ще инвестира 7,7 млрд. долара в интелигентни коли

Първият електромобил на Jidu ще бъде като „робот“, който ще комуникира с потребителите и ще изразява емоции, изтъква ръководителят на концерна

14:44 | 23.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Съвместното предприятие за производство на автомобили между китайския технологичен гигант Baidu и автомобилния концерн Geely, Jidu Auto, ще инвестира 50 млрд. юана (7,7 млрд. долара) в изграждането на интелигентни превозни средства през следващите пет години, заяви главният изпълнителен директор на компанията Ся Ипин, цитиран от Ройтерс.

Той посочи, че Jidu се стреми да пусне своя първи електрически автомобил след три години, като компанията ще положи усилия да ускори този процес. 

Първият електромобил на концерна ще изглежда като „робот“ и ще бъде насочен към по-младите потребители, изтъква Ся. Според него Jidu ще анализира голям обем пазарни данни, преди да вземе окончателно решения за първия си модел.

„Ще се почувствате като в робот, който може да общува вас и да изразява емоции“, споделя Ся, който се присъединява към компанията от китайската фирма за споделени велосипеди Mobike.

Стартирането на съвместното предприятие между Baidu и Geely през януари отразява префокусирането на някои големи технологични компании към сегмента на електромобилите, където Tesla Inc. е лидер с около 500 хил. продадени превозни средства през 2020 г.

Jidu планира да пуска по един нов модел всяка година или на година и половина след пазарния дебют на своя първи електромобил, изтъква Ся, без да посочва конкретна цел за продажбите.

Предприятието планира да наеме от 2500 до 3000 служители през следващите две до три години, включително 400-500 софтуерни инженери.

Според Ся Jidu ще използва платформата с отворен код на Geely за своите електромобили, които ще се произвеждат в заводите на концерна в Източен Китай. Съвместното предприятие ще продава автомобилите директно на клиентите, без да използва дилъри.

Baidu обяви през януари, че ще създаде предприятието съвместно с Geely, за да се възползва от опита си в управлението и възможностите за производство на автомобили на Geely. Baidu притежава 55% от Jidu, а Geely - 45%.

През годините Baidu успява да разработи множество технологии за интелигентни автомобили, включително технологии за автономно шофиране.

Производителят на смартфони Xiaomi Corp и телекомуникационната компания Huawei Technologies са сред другите китайски технологични гиганти, които таят амбиции относно автомобилите.

Jidu обмисля да използва проектирания от Baidu чип Kunlun в предстоящите си модели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още