IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски компании ще инвестират 1,5 млрд. долара в услуга за споделено пътуване

Сред инвеститорите личат имената на Tencent, Alibaba и автомобилния концерн Chongqing Changan Automobile

14:52 | 22.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Технологичните компании Alibaba и Tencent заедно с търговеца на дребно Suning и автомобилните производители Chongqing Changan Automobile, FAW и Dongfeng Motor са създали китайско съвместно предприятие за споделено пътуване на стойност 1,5 млрд. долара, което има за цел да оспори господстващата позиция на Didi Chuxing в този бизнес, съобщава Ройтерс. 

Chongqing Changan Automobil заяви, че е инвестирала 1,6 млрд. юана (238,36 млн. долара) в базираната в Нанкин инвестиционна компания.

Китай е дом на най-големия пазар за споделено пътуване, оценен от консултантската агенция Bain & Co на 23 млрд. долара. Лидерът Didi Chuxing притежава около 90% от всички резервации за пътувания в страната.

Въпреки това някои от представителите на автомобилната индустрия, от BMW, Geely до SAIC, както и някои технологични компании в лицето на Meituan Dianping, стартираха свои проекти за услуги, предоставящи мобилност с идеята да се преборят за дял от този пазар.

Didi, която е подкрепена от японския конгломерат SoftBank Group Corp и Uber Technologies, също участва в съвместни предприятия с BAIC и Volkswagen.

Chongqing Changan, Dongfeng и FAW ще притежават по 15% в новото съвместно предприятие, което ще създаде компания за споделено пътуване с фокус върху новите енергийни превозни средства.

Suning ще бъде най-големият акционер в тази инициатива с 19%, докато Alibaba и Tencent ще притежават заедно оставащия дял с някои други фондове.

Новата компания и нейните инвеститори ще помогнат за формирането на „бизнес синергии, които ще обогатят корпоративната екосистема“, се посочва в изявление на Suning.

FAW и Dongfeng потвърдиха участието с в това начинание, докато от Alibaba и Tencent отказаха да коментират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още