IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски производител ще конкурира Panasonic за батериите на Tesla в Шанхай?

Компанията на Илон Мъск иска да намали зависимостта си от засега единствения доставчик – Panasonic, и може да подпише договор с китайската Tianjin Lishen

09:40 | 22.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Щанд на&nbsp;Lishen на изложение в Пекин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Щанд на Lishen на изложение в Пекин. Снимка: Ройтерс

Американският пионер на пазара на електрически автомобили Tesla Inc е подписал предварителен договор с китайския Tianjin Lishen за доставката на батерии за новия си автомобилен завод в Шанхай, тъй като има за цел да намали зависимостта си от японската Panasonic.

Компаниите все още не са се споразумели за размера на поръчката на американската компания за електрически автомобили, а Lishen все още работи над това какъв размер на акумулаторната батерия ще бъде нужен на Tesla, пояснява Ройтерс.

Въпреки че в момента Panasonic е изключителен доставчик на акумулаторните батерии на Tesla, главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви през ноември, че американската компания ще произвежда всички свои батерийни модули и пакети във фабриката в Шанхай и планира да диверсифицира своите източници.

„Производството на клетките ще бъде на местно ниво, най-вероятно от няколко компании (вкл. Pana), за да се посрещне своевременно търсенето", каза Мъск в туит през ноември.

Сред другите производители на батерии, които са в процес на преценяване на договорите, са Contemporary Amperex Technology Co Ltd и LG Chem Ltd.

Tesla даде начало на оценявания на 6 млрд. евро завод, така наречената Gigafactory, първата ѝ в Китай, по-рано през този месец, и планира да започне да произвежда електрически превозни средства от Model 3 до края на годината.

Мъск заяви, че фабриката ще произвежда „по-достъпни“ автомобили за китайския автомобилен пазар, най-големият в света, където компанията му е изправена пред нарастваща конкуренция и рисковете от търговското напрежение между САЩ и Китай.

Tesla е отказала да коментира темата пред Ройтерс, докато Lishen не е отговорил веднага на молбата за коментар.

Panasonic поясни в изявление, че проучва различни възможности по отношение на завода на Tesla в Шанхай, но нищо все още не е решено. Японската компания отказа да коментира възможността да загуби статута на изключителен доставчик на Tesla.

Lishen, сред чиито клиенти са Apple и Samsung Electronics, както и производителите на автомобили Geely и Hyundai Motor, се присъедини към други производители на батерии, които агресивно преследват договори с бързото нарастващата EV индустрия.

Китайската компания започна масово производство на същия тип цилиндрични батерии, произвеждани от Panasonic за Model 3 на Tesla през 2017 г. в град Суджоу, на около 100 км от Шанхай.

Ройтерс пък съобщи в понеделник, че Panasonic и Toyota Motor Corp ще създадат съвместно предприятие през следващата година, за да произвеждат акумулатори електрически автомобили в опит да се конкурират с китайските конкуренти.

Съвместното предприятие ще се основава на споразумението, което двете компании обявиха в края на 2017 г. за съвместно разработване на батерии с по-висока енергийна плътност От Tesla заявиха в началото на месеца, че батериите, които използва Model 3, са постигнали най-висока енергийна плътност чрез „значително намаленото съдържание на кобалт" и повишеното съдържание на никел.

Това споразумение също би помогнало на Panasonic да намали силната си зависимост от Tesla, чиито производствени затруднения се отразиха негативно на приходите на японската компания.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още