IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски стартъп за електромобили събра 2,16 млрд. долара в нов кръг на финансиране

XPeng е успяла да продаде 48 млн. американски депозитарни разписки при цена от 45 долара за акция

15:44 | 09.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският производител на електрически превозни средства XPeng Inc. набра 2,16 млрд. долара финансиране от разширена продажба на акции, като се присъедини към компаниите в сектора, които търсят начини за осребряване на скока в цената на своите акции.

Базираният в Гуанджоу стартъп е продал 48 млн. американски депозитарни разписки (ADS) при цена от 45 долара за брой. 

XPeng може да набере до 2,48 млрд. долара, ако упражни опция за превишаване на предлагането, за да продаде допълнителни 7,2 млн. акции.

Компанията стана публична преди малко повече от три месеца, като набра от своето първично публично предлагане (IPO) 1,72 млрд. долара.

Сегментът на електрическите превозни средства се радва на впечатляващо борсово рали на фона на големия ръст в пазарната стойност на лидера в индустрията Tesla Inc., чиито акции поскъпнаха през тази година с около 677%.

След IPO-то на XPeng цената акциите на стартъпа е нараснала с 224%.

Китайските дружества набират рекордни количества капитал на борсата в САЩ през тази година, въпреки че отношенията между двете най-големи икономики в света остават турбулентни.

XPeng планира да използва набраните средства за различни цели, включително за проучване и развитие на своите интелигентни електромобили и за създаването на софтуер, хардуер и технологии за обработване и съхранение на данни, за разширяване на каналите за продажба и зарядната мрежа, както и за разширяване на своя отпечатък в международен план и за потенциални инвестиции в други технологии, свързани с електромобилите.

Банките Credit Suisse Group AG, JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp. и Citigroup Inc. са организатори на продажба на акции на XPeng.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още