IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският автомобилен пазар продължава силното възстановяване

Правителството отново насърчи продажбите след срива им заради коронавируса с нови държавни субсидии

12:31 | 08.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Важният за европейските производители на автомобили китайски пазар продължава да се възстановява силно и през март на фона на засилващия се глобален недостиг на чипове, предава DPA.

Продажбите на производителите на автомобили и търговски превозни средства на дилъри са нараснали с 66,8% на годишна база до 2,38 милиона, както обяви в четвъртък асоциацията на производителите CAAM въз основа на предварителни изчисления.

По този начин най-важният единичен пазар за Volkswagen, Daimler и BMW продължи да се възстановява. Китайското правителство отново насърчи продажбите след срива им заради коронавируса с нови държавни субсидии.

Междувременно BYD съобщи, че продажбите на превозни средства са нараснали с 33% на годишна база до 40 817 бройки, като продажбите на превозни средства, използващи нов тип енергия, включително електрически автомобили, плъгин хибриди и водородни коли, са се увеличили с 97,6% до 24 218 през март. Производството е нараснало с 26,4% до 39 007 единици.

Продажбите през първото тримесечие са скочили със 70%, производството се е увеличило със 75,7%, а продажбите на електрически автомобили са нараснали със 147%.

Междувременно Geely Automobile заяви, че продажбите му са нараснали с 37% през миналия месец, докато продажбите през първото тримесечие са се увеличили с 62% до 334 000 броя, достигайки 22% от годишната цел за продажби.

А SAIC Motor може да намали производството с 200 000 бройки поради недостиг на чипове, съобщи Bloomberg. Съкращението е равно на 3,2 процента от целта ѝ за продажби за 2021 година. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още