IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският автомобилен пазар се срина с 80% през февруари

За първите два месеца на годината понижението се увеличава до 41 на сто

14:46 | 04.03.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китайският автомобилен пазар се срина през февруари заради последствията от избухването на новия коронавирус. По предварителни данни, публикувани от браншовата асоциация CPCA (China Passenger Car Association) в сряда, продажбите са се сринали с 80 процента в сравнение със същия месец на миналата година.

Толкова голям срив на продажбите на коли не е бил регистриран, откакто CPCA започна да събира данни. За първите два месеца на годината минусът се увеличава до 41 процента, пояснява асоциацията. Таоа спадът на продажбите е по-изразен от очакваното. В средата на февруари CPCA очакваше понижение от около 70 процента за целия февруари.

Китай е най-големият пазар за продажби на автомобили в световен мащаб. Кризата засегна и големите германски производители Daimler, Volkswagen и BMW, за които Китай е един от най-важните индивидуални пазари в световен мащаб.

Автомобилните производители все още гледат напред. Според изпълнителния директор Ола Келениус например Daimler работи върху план за компенсиране на отрицателните ефекти от продажбите през пролетта чрез растеж през следващите няколко месеца до края на годината.

Резкият спад на продажбите се дължи и на строгите карантинни мерки, които градовете и провинциите в Китай въведоха, за да овладеят разпространението на вируса. Поради несигурността много хора може да не са искали да посещават автокъщите.

Сривът на китайския пазар на продажби на автомобили очевидно се е забавил леко през втората половина на месеца. Според CPCA е отчете 92 процента срив през първите две седмици на февруари. През януари асоциацията отчете минус от 22 процента.

Според официалните данни на китайското правителство автомобилните компании в Китай бавно се връщат към нормалното си производство. Китайското министерство на промишлеността заяви в сряда, че с изключение на районите, които са най-засегнати от вируса, автомобилните компании „по същество“ са възобновили производството.

Според съобщението оперативният коефициент на заетост на основните производствени мощности на 16-те най-важни завода за сглобяване на автомобили на 3 март е възлизал на 84,1 процента. Според данните 66,5 процента от заетите във фабриките служители отново са на работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 4 години
Забелязва се че във фащ лоши новини като тази няма!?Откакто новият лидер, п.р. император е на трона в хамерика 1ст. всички новини са или хубави или не са новини и не се съобщават от т.н. демократична и "свободна" журналистика!п.с.вече всичко мяса на едно! фащ, руския, китай, турция, южна кореа... побърквам ли се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Valentin13
преди 4 години
да бе, американците вероятно се скъсват да продават. едва ли. всички са на пангала. тая болест предизвика такъв невиждан хаос в бизнеса, една война щеше да се почуства по-слабо. ама за нас добре - ща падат цените на машинките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
mick
преди 4 години
Американците отварят шампанско след шампанско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още