IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Китайският Google" също прави автономен автомобил

Машината на Baidu е като кон - помага на хората, не ги замества, твърди китайският производител

17:30 | 28.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Автономният автомобил на Google. Той няма нито волан, нито педали. Снимка: Google</em></p>

Автономният автомобил на Google. Той няма нито волан, нито педали. Снимка: Google

"Китайският Google", както е известна най-голямата интернет търсачка в многолюдната страна Baidu, също разработва автономен автомобил. За разлика от машината на Google, превозното средство на китайците няма да замества хората, а само ще им помага, съобщава The Next Web.

Машината на Baidu е много по-смислена от тази на Google, тъй като няма да отнема от хората водещата роля в управлението, а само ще им асистира, пише The Next Web. Автомобилът няма да бъде напълно безпилотен. Той ще може да изпълнява някои задачи напълно сам, но ще разполага с педали и волан, с които шофьорът ще може да се намесва в шофирането.

"Управлението на нашия автомобил може да се сравни с езда на кон", заяви Кай Иу, заместник-директор на китайската компания, пред изданието. И уточни: "Ние сме на мнение, че автомобилите не трябва да заменят напълно водача, а само да му дадат повече свобода. Под свобода имам предвид автомобил, който да бъде достатъчно интелигентен, за да взима самостоятелни решения на пътя, но да се подчинява на шофьора, когато той изиска това. Точно като кон".

Автономната кола на Baidu, подобно на тази на Google, ще използва множество радари и камери, за да се ориентира в пространството. Към момента не е известно кога проектът ще бъде завършен, но от Baidu уточняват, че трябва да бъдат готови с първите тестови прототипи към края на 2015 г.

Още за автономните автомобили четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още