IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският град Шънджън премина изцяло на електрически таксита

От 2017 г. метрополисът може да се похвали и с изцяло електрически автобусен парк.

14:34 | 08.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед към града. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изглед към града. Снимка: Ройтерс

Един от най-големите китайски градове преодоля важен праг в стремежа към прилагане на по-екологични технологии, преминавайки почти напълно към електрически таксита, предаде AP, цитирана от БТА.

Шънджън, който е център на високите технологии, обяви в началото на тази година, че 99 процента от работещите в града 21 689 таксита са електрически. Миналата година по улиците на южнокитайския мегаполис имаше 7500 таксита на бензин. Все още могат да бъдат видени няколко от тях, но електрическите са далеч по-многобройни, отбелязва AP.

12-милионният Шънджън е вторият град в Китай, който постига тази цел, и засега най-големият. В северния Тайюан, с население от 4,3 милиона души, всички таксита са електрически от 2016 година.

Oт 2017 г.  Шънджън може да се похвали и с изцяло електрически автобусен парк. Той е сред 13-те пилотни градове в Китай, където се насърчава обществения транспорт, задвижван от алтернативни енергийни източници като начин за борба със смога и за развитие на алтернативната енергетика.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още