IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските банки инжектират 144 млрд. долара в автомобилната компания FAW Group

Кредитната линия е част от правителствения план за стимулиране на икономическото развитие на североизточните китайски провинции, посочват вътрешни източници

16:21 | 25.10.18 г.
<p>
	Концептуален автомобил на компанията FAW на изложението Auto China 2018 в Пекин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Концептуален автомобил на компанията FAW на изложението Auto China 2018 в Пекин. Снимка: Ройтерс

Китайската автомобилна компания FAW Group заяви, че е подписала договор с 16 банки за кредитна линия в размер на 1 трлн. юана (144 млрд. долара), който беше определен от анализаторите като символичен, макар и важен сигнал за държавна подкрепа, предава Ройтерс.

Според вътрешни източници кредитът е част от правителствения план за стимулиране на икономическото развитие на североизточните китайски провинции. 

Китайската икономика се забавя през третото тримесечие на годината до най-бавния си темп от глобалната финансова криза насам, показват данни от изминалата седмица. Най-потърпевшият сектор от това остава автомобилната промишленост заради спада в продажбите на превозни средства.

Кредитната линия показва ясната подкрепата на правителството към държавните компании, както и към североизточния район и китайския автомобилен пазар, смятат експерти от Society of Automotive Engineers of China (SAEC).

“Това може да засили доверието в държавните дружества, които имат временни затруднения“, смята Гао Хън от SAEC.

Седалището на FAW се намира в град Чанчун, провинция Дзилин, като компанията разполага с около 150 хил. души персонал в рамките на страната.

Кредитното споразумение на автомобилния производител е било подписано на официална среща в Дзилин между ръководството на дружеството и представители на Китайската централна банка, Националната комисия за развитие и реформи и редица банкери.

Кредитът е част от стратегията на китайските власти да успокоят нервните инвеститори, след като държавният дълг на страната отчете нов ръст, а търговската война със САЩ продължава да набира инерция.

В същото време FAW отчете сериозно понижение от 12% при продажбите през септември, което е и най-голямото от седем години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още