IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Komatsu ще си сътрудничи с Proterra в създаването на електрически багери

Американската компания ще доставя батерии на японския концерн, като се очаква Komatsu да започне търговско производство през 2023-2024 г.

12:11 | 26.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Joe Buglewicz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Joe Buglewicz/Bloomberg

Японският концерн Komatsu Ltd. ще си сътрудничи с производителя на батерии за електрически автобуси Proterra Inc. в производството на електрически багери, тъй като конкуренцията в сегмента се засилва, съобщава Bloomberg.

Komatsu иска да направи крачка пред своите конкуренти, фокусирайки се върху електрическите превозни средства, което ще ограничи емисиите на парникови газове, отделяни от нейните продукти. 

Най-големият производител на строително оборудване в Азия се е договорил с Proterra за доставка на батерии и периферни устройства за захранване на малки и средни по размер багери.

Komatsu планира да започне тестове, последвани от мащабно търговско производство в периода 2023-2024 г.

Решението на японския концерн следва ангажимента на представителите на автомобилната индустрия да електрифицират своите продукти, загърбвайки двигателите с вътрешно горене, тъй като правителствата по света налагат по-строги мерки за емисиите на парникови газове. Китай, Япония и Южна Корея се присъединиха към Европейския съюз (ЕС), обявявайки цели за въглероден неутралитет до средата на века.

Още през 2008 г. Komatsu пусна в продажба първите хибридни багери в света, а наскоро компанията представи и мини багер, задвижван изцяло с електричество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още