IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компактните кросоувъри превземат автомобилния парк на България

Обновяването на парка започва, показват данните на Прес Авто Клуб България

13:28 | 15.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Малките и компактни кросоувъри "отхапват" все по-голямо парче от автомобилния пазар и те се определят като най-бързо развиващия се сегмент от него. Бързо настъпват и екологичните коли - електрически и хибриди. Изводът е на Борислав Цаков от Управителния съвет на Прес Авто Клуб България, цитиран от БТА.

Данните от статистиката показват, че ръстът на новите автомобили през 2017 г. спрямо предишната е с 25 на сто, тоест доста по-голям от европейския. Очакванията и тенденцията да продължи.

Ако през 2016 година на всяка нова продадена кола се падаха 11 сделки с атомобили втора употреба, то през 2017 г. това съотношение е 1:8. Бавно и полека обновяването на автопарка започва, обобщават от организацията.

Клубът обяви и финалистите в конкурса "Автомобил на тодината" 2018" в България. След първия етап на конкурса в събота, 13 януари, на тест драйва, събрал 68 коли от 57 различни модела, общо 38-те журналисти, членове на Клуба, са посочили фаворитите в шестте категории. За лек автомобил първото място заема BMW 5 Seriesq, следван от Ford Fiesta и Honda Civic от финалнатта петица. 

В категория кросоувър първите три места заемат - BMW X3q, Dacia Duster и Hyundai Kona, в многофункционален авомобил - Isuzu D-MAX и Mitsubishi L200, фаворитите при екоавтомобилите са BMW i3, Hyundai и Ionig PHEV Mini Countryman S E, при премиум автомобилите - ВMW 5-Series, BMW 6 Gran Turismo и Infiniti Q 60 и при градските автомобили журито е откроило - Ford Fiesta, Hyundai Kona и Nissan Mikrа.

От журито увериха, че критериите са подбрани прецизно, елиминирайки индивидуалните предпочитания.

Вторият финален кръг е на 18 януари. Тогава ще се разбере и кои модели ще имат право да ползват запазената марка и лого на Конкурса през цялата 2018 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още