IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компания за горивни клетки планира да започне производство на водород

Bloom Energy ще пусне от 2021 г. на пазара устройства, които ще се захранват с електричество от слънчеви или вятърни съоръжения и ще произвеждат чист водород

22:04 | 15.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Година след като Bloom Energy Corp. обяви, че нейните горивни клетки могат да работят с водород, компанията се готви да се включи за производството на самото гориво, съобщава Bloomberg.

Базираната в Сан Хосе, Калифорния Bloom Energy планира да започне продажбата на електролизатори, машини, които генерират водород от вода чрез електролиза, през следващата година. 

Когато се захранват с електричество от слънчеви или вятърни съоръжения, устройствата могат да генерират горивото без емисии на парникови газове. В момента по-голяма част от наличния водород се произвежда от природен газ.

Производителят на горивни клетки Rival Plug Power Inc. се насочи към подобна технология по-рано тази година, като обяви, че ще купи компанията Giner ELX, която произвежда подобни усторйства, заедно с производителя на водород United Hydrogen Group Inc.

Bloom планира да предложи продуктите си първо в Южна Корея, която миналата година прие план за реализиране на водородна икономика, която призовава за мащабиране на използването на горивни клетки за автомобили, както и за генериране на електричество.

Електролизаторите могат да се продават самостоятелно или да се предлагат съвместно с горивните клетки на Bloom, конфигурирани да работят с водород, първите от които ще бъдат инсталирани през следващата година в Южна Корея съгласно споразумение със SK Engineering and Construction Co.

Акциите на Bloom поскъпват с 33% в сряда до 17,40 долара, най-високото им ниво в рамките на деня от 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
импа каза че такова животно нема ... па те хората си го произвеждат от 2009 , ей сега проверих кога е бил пуснат първият прототип ... :))) ... импе , постигнали са 60% ефективност , в отделни случаи и натоварване ефективността достига 65% . произвеждат няколко вида типови блокове , в зависимост от нуждите от киловати до мегавати . импе , викаш светло бъдеще очаква производителите на газ и петрол ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още