IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конкурентите на BMW се задъхват

За първи път от шест години насам мюнхенският производител на автомобили изпреварва Mercedes, а Audi също изостава

16:52 | 12.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

BMW Group отново е номер едно при премиум автомобилите. Базираната в Мюнхен компания се похвали с продажбите на 2,21 милиона автомобила от марката BMW през 2021 г. Тези рекордни данни за продажбите поставят BMW с цели 100 хил. единици пред конкурента Mercedes. Директорът по продажбите Петер Нота е уверен за настоящата година. „Искаме да постигнем рентабилен растеж и през 2022 г.", коментира той.

BMW се възползва по-специално от високото търсене в САЩ, където продажбите нараснаха с почти една пета. В Китай мюнхенската компания е продала с 8,9% повече автомобили. С общо 846 237 продадени автомобила Народната република е най-големият единичен пазар. В Европа продажбите се увеличават с 3,9%. В Германия обаче продажбите спадат с 6,8%.

И на ниво група BMW със своите подмарки Mini и Rolls-Royce също изпреварва значително Mercedes и Smart. Дори и да се включи подразделението за ванове на Mercedes, BMW Group вече е по-голяма от Mercedes с 2,5 милиона продадени автомобила. Audi - временно номер едно в света през 2013 г. - сега изостава с 1,68 милиона единици.

Търсенето на първокласни и луксозни автомобили е голямо, но за разлика от своите конкуренти BMW е по-способна да го подсигури с предлагане. Причината: заводите на BMW са по-добре снабдени с чипове. За разлика от своите конкуренти мюнхенската компания се е снабдила с компютърни чипове по-рано и по-обстойно. В резултат на това монтажните линии на Mercedes и Audi застояват по-често на празни обороти, отколкото тези на BMW.

Особено през четвъртото тримесечие в индустрията имаше силен дефицит на чипове: BMW достави с 14% по-малко автомобили, Mercedes-Benz отбеляза спад с една четвърт, а Audi - дори с 34%. „През втората половина на годината продължителният недостиг на полупроводниците оказа влияние", казват от Audi. „Mercedes-Benz полага всички усилия, за да гарантира, че новите автомобили могат да бъдат доставени на клиентите възможно най-скоро след поръчката им", подчертават от Щутгарт.

„Въпреки това ситуацията с полупроводниците остава нестабилна и се очаква да продължи да оказва влияние върху производството и продажбите през следващите тримесечия“. Audi също очаква кризата с полупроводниците да продължи и през настоящата година. Само Tesla няма проблеми с недостига на чипове: американците продадоха почти 940 000 автомобила миналата година и искат да удвоят продажбите си през 2022 г.

Печеливши в кризата с чиповете

Всички германски премиум производители се очаква да постигнат добри финансови резултати. Защото поради затрудненията с доставките Mercedes, BMW и Audi на практика вече не правят отстъпки. Освен това и трите марки са насочили моделните си гами в много по-голяма степен към луксозните модели, така че печалбите нарастват, дори ако продажбите като бройка намаляват или са в застой. Дружествата ще представят резултатите си през следващите месеци.

BMW обещава повече приходи и по-висока печалба. „Искаме да постигнем рентабилен растеж и през 2022 г.", казва директорът по продажбите Петер Нота. Целта е да се удвоят продажбите на чисто електрически автомобили от 100 хил. на 200 хил., каза той. BMW предлага на пазара два нови електрически автомобила - i4 и iX, а през 2022 г. планира да представи електрическо BMW 7.

Успехът предизвиква удовлетворение в Мюнхен. Въпреки че се появи нов конкурент в лицето на Tesla, дуелът с Mercedes остава решаващ критерий за мюнхенската компания. За последен път BMW завърши пред Mercedes през 2016 г. Бившият шеф на BMW Харалд Крюгер беше обещал бързо да намали разликата, но не му вярваха, че ще го направи. Неговият наследник Оливер Ципсе може да запише този успех на своята сметка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още