IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът нанася нов удар по дейността на японските автопроизводители

Съкращенията в производството на Toyota ще нараснат до 47 хил. автомобила само през януари, като щети понасят още Honda, Nissan и Suzuki

13:27 | 21.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Последната вълна случаи на новозаразени с коронавирус в Япония допълнително наруши производствените планове на автомобилния концерн Toyota Motor Corp. и на неговите местни конкуренти, съобщава Nikkei Asia Review.

Toyota ще спре дейността на до 21 производствени линии в 11 свои японски завода, като периодът на затворени врати ще продължи четири дни до понеделник (24 януари), информира компанията в четвъртък.

Автомобилният производител беше принуден да преустанови частично работа поради нарастващия брой заразени работници в своите фабрики и сред доставчиците.

Toyota управлява 14 завода в Япония. Ограниченията ще изтрият до 47 хил. превозни средства от производството само през този месец, което надхвърля повече от два пъти първоначално прогнозираните производствени загуби от около 20 хил. автомобила, причинени от недостига на полупроводници. 

Очаква се съкращенията да засегнат широка гама от модели, включително седана Crown и SUV модела Land Cruiser.

Заводът на Toyota “Цуцуми”, намиращ се в префектура Аичи, беше засегнат от вълна от Covid случаи, като общият брой на заразените работници до момента достига 18.

Вълната от заразени принуди ръководството на завода да отмени дневната смяна в сряда, а след това и вечерната в четвъртък.

Toyota прогнозира, че глобалният обем на производството за фискалната година, приключваща на 31 март, ще се размине с целта от поне 9 милиона автомобила поради ограничените доставки на чипове. Производството през следващия месец е понижено до 700 хил. броя, или с 20% под очакваните 900 хил. автомобила, за които концернът съобщи в края на декември.

Вълна от инфекции заля Япония, замразявайки дейността на автомобилните концерни, които записаха силна 2021 година.

Дъщерното дружество на Toyota Daihatsu Motor съкрати производството в завода си в префектура Осака поради регистрирани случаи на заразени с коронавирус. В четвъртък Daihatsu информира, че производствените съкращения ще бъдат удължени с още два дни до петък.

Ръстът в броя на заразените в Япония помрачи работата и на други автопроизводители. Honda Motor Co. заяви в четвъртък, че очаква обемът на производството на леки автомобили в завода на компанията в префектура Мие да бъде с 10% по-нисък от първоначално планирания.

Заводът “Юри” на Honda в префектура Сайтама сви производството с 10% за този месец. Очаква се съоръжението да се върне към нормалния си график през февруари.

През ноември Honda заяви, че очаква глобалното производство да се възстанови до първоначално планираните нива от януари. Но новите Covid огнища в Югоизточна Азия продължават да ограничават доставките.

Nissan Motor Co. намали производството още през декември. Компанията се опитва да си набави достатъчно компоненти за възстановяване на продукцията.

В същото време Suzuki Motor работи на около 70% от планирания капацитет от декември насам.

Всички осем японски автомобилни компании са произвели общо 2,18 млн. превозни средства в глобален мащаб през ноември. Въпреки че обемът изостава от данните за предходната година, той е с 40% над отчетените през август 1,53 милиона произведени коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още