IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lamborghini заделя поне 1,8 млрд. евро за създаване на плъгин продуктова гама

Окончателната сума ще бъде много по-голяма – най-голямата инвестиция в историята на компанията, изтъква ръководителят на Lamborghini Щефан Винкелман

13:48 | 01.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Италианската марка суперавтомобили Lamborghini планира да инвестира най-малко 1,8 млрд. евро в производството на плъгин хибридна продуктова гама до 2024 г., като следващата стъпка ще бъде изцяло електрически модел, който ще се появи на пазара до края на десетилетието, съобщава Automotive News, цитирайки главния изпълнителен директор Щефан Винкелман. 

През 2021 г. компанията обяви, че ще вложи 1,5 млрд. евро, за да внедри плъгин технологията в производството на своите модели Huracan, Aventador и Urus до края на 2024 г.

„Заделили сме 1,8 млрд. евро, но в действителност сумата ще бъде много по-голяма – най-голямата инвестиция в историята на Lamborghini Automobili“, заяви Винкелман в интервю за вестник Il Sole 24 Ore.

Той добавя, че сумата не включва разработването на планирания изцяло електрически модел.

 „Инвестицията ще бъде огромна, защото навлизаме в електрическата ера, като е нужно да запазим ценностите в ДНК-то на Lamborghini. Това ще бъде много голямо предизвикателство“, подчертава Винкелман.

Подобно на конкурентите си Ferrari, Aston Martin и McLaren, Lamborghini изпитва затруднения с електрификацията на своите автомобили, които са известни именно със своите мощни двигатели с вътрешно горене, докато компанията иска да запази производителността им без да губи рентабилност.

За настоящата година Lamborghini е разпродала всички планирани за производство автомобили, заяви по-рано Винкелман.

За 2021 г. компанията е доставила 8405 превозни средства в световен мащаб, което представлява ръст от 13 на сто на годишна база. Продажбите ѝ в Европа, нейният най-важен пазар, се увеличават с 12%.

„Това ще бъде последният път, когато предлагаме само двигатели с вътрешно горене“, посочва Винкелман, визирайки 2022 г.

Lamborghini все още работи върху окончателния дизайн за първия си електрически автомобил, който ще разполага с четири врати, подходящ за ежедневна употреба, информира Винкелман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още