Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Летище София се сдобива със станции за зареждане на електромобили

Проектът е съвместна работа със Schneider Electric и Renault

Летище София се сдобива със станции за зареждане на електромобили

Йонуц Фаркаш, регионален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Македония и Косово. Снимка:Schneider Electric

В началото на 2018 г. Летище София ще се сдобие със станции за зареждане на електромобили. Проектът се осъществява в рамките на партньорство между летището, френската компания Schneider Electric и френския производител на автомобили Renault. Това съобщи Йонуц Фаркаш, регионален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Македония и Косово, в рамките на събитието „Форум иновации 2017“ - най-голямото технологично събитие на Schneider в Източна Европа.

По думите му електромобилите се превръщат във все по-гореща тема и повечето големи градове вече разработват пилотни проекти в сферата на умните градове и инфраструктурата, необходима за тях.

Проектът е свързан с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. От Schneider уточниха, че станциите ще се намират на VIP паркинга на Летище София и в началото ще се ползват безплатно. Възможно е след изтичането на българското председателство да се вземе решение станциите да се ползват не само от VIP посетителите, посочват от компанията.

По план зарядните станции трябва да са инсталирани до края на тази година. Те ще са общо три на брой с по две точки за зареждане.

“Нашият проект е само малка част от концепцията за умни градове. Зарядните станции са само устройства”, коментира Фаркаш, подчертавайки, че зад интелигентните градове стои още много работа. “Пазарът тук не е много напреднал, но прави бързи стъпки”.

От Schneider са категорични, че пазарът на електромобили расте и тази тенденция ще се запази през следващите години.

“Радваме се на близо 40% годишен ръст на пазара на електромобили”, посочи Фаркаш.

Екипът на компанията подчертава още, че заради навлизането на електромобилите човечеството ще се нуждае от много повече електричество, от нови електрически мощности. Всичко това трябва да се управлява умно, като не се допуска пренатоварване и прекъсване на електрозахранването, така че сегашната електроразпределителна система да не се повлиява негативно.

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Радина Колева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЕС готви вградено автоматично ограничение на скоростта в новите коли?