IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LG Energy ще строи съвместно с GM още един завод за батерии за 2,1 млрд. долара

Това е третият съвместен проект на двете компании за производство на батерии в САЩ

21:30 | 25.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейската компания LG Energy Solution (LGES) планира да вложи 2,1 млрд. долара съвместно с General Motors за изграждането на завод за батерии за електрически превозни средства в САЩ, съобщи компанията майка LG Chem, цитирана от Ройтерс.

Очаква се LGES и GM да имат еднакво участие в проекта чрез Ultium Cells, тяхното американско съвместно предприятие за батерии. Това е техният трети съвместен завод за батерии в САЩ. 

LGES отказа да предостави подробности за местоположението или производствения капацитет на новия завод.

През декември Ройтерс съобщи, че GM е предложил на LGES изграждането на завод за батерии на стойност 2,5 милиарда долара близо до Лансинг, Мичиган.

Корейците контролират над 20% от глобалния пазар на батерии за електромобили и доставят своите продукти на компании като Tesla Inc., Volkswagen AG и Hyundai Motor Co.

LGES строи вече два завода с GM – един в Охайо и друг в Тенеси, с общ производствен капацитет от 70 гигаватчаса (ГВтч). Тези батерии ще могат да покрият годишното търсене на захранване за 1 млн. електромобила до 2024 г.

LGES разполага с производствени обекти в САЩ, Китай, Южна Корея, Полша и Индонезия. Компанията успя да осъществи най-голямото първично публично предлагане в борсовата история на Южна Корея, набирайки над 12 трлн. вона (10 млрд. долара). Стойността на листването е значително по-голяма от IPO-то на предишния рекордьор Samsung Life Insurance от 2010 г.

По време на корпоративно събития на 10 януари главеният изпълнителен директор на LG Energy Квон Йон-су заяви, че компанията ще увеличи производствения си капацитет 2,6 пъти за три години до 400 гигаватчаса (ГВтч).

В последните три месеца на 2021 г. неизпълнените поръчки на компанията скочиха до 250 трлн. вона от 160 трлн. вона към края на юни. LG Energy доставя батерии на автомобилни производители като Volkswagen, Tesla и Audi, както и на алианса на Renault, Nissan и Mitsubishi. Въпреки че се смята, че тези договори са дългосрочни, компанията все още трябва да увеличи капацитета, за да изпълни своите ангажименти.

Плановете за разширяване вече са в ход в шест държави. LG Energy ще инвестира 5,6 трлн. вона в съвместна фабрика с General Motors в САЩ, както и 1,4 трлн. вона в завод в Полша, 1,2 трлн. вона в Китай и 645 млрд. вона в Южна Корея. Освен това разработчикът изгражда съвместно със Stellantis завод в Канада и с Hyundai Motor в Индонезия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още